Vanavond opent een Netflix-film voor het eerst een groot filmfestival

De filmproductie “Outlaw king” opent vanavond het 43e Toronto International Film Festival. Het is de eerste keer dat een Netflix-productie zo'n groot festival mag openen. 

Het is al een paar maanden geleden dat het online streamplatform Netflix het wereldberoemde filmfestival van Cannes boycotte. Het filmfestival weigerde Netflix-producties te vertonen omdat het platform zich niet aan de Franse regels hield.

Het Filmfestival in Cannes verwacht van zijn geselecteerde films dat zij eerst in de bioscoopzalen te zien zijn voordat ze online komen. Daarbij moet er tussen bioscoop- en online distributie een periode van drie jaar zitten.

Daarom eiste Cannes in mei dat ook Netflix-films in de bioscoopzalen in Frankrijk vertoond moeten worden om aan de officiële competitie te mogen deelnemen. Cannes-juryvoorzitter Pedro Almodóvar vond dat de Netflix-film niet in aanmerking kon komen voor de Gouden Palm omdat de streamingwebsite niet voor iedereen toegankelijk is. Netflix ziet dit anders: “we maken de films rechtsreeks voor onze abonnees en willen dat ze snel toegang krijgen”, verklaarde Reed Hastings, de CEO van Netflix, eerder dit jaar. 

"Outlaw king" wél op Toronto International Film Fest

In tegenstelling tot Cannes selecteert het filmfestival van Toronto vanavond wel een film van Netflix. Het is meteen de eerste keer dat een productie van een online platform één van de grootste filmfestivals ter wereld opent. De film "Outlaw king" gaat vanavond op Toronto International Film Festival (TIFF)  in wereldpremière.

 Nochtans wordt “Outlaw king” na het festival niet in de bioscoopzalen vertoond, zoals andere festivals eisen. Netflix-abonnees kunnen vanaf 9 november de film gewoon bekijken op hun vertrouwde platform. Toronto International Film Festival maakt hiermee plaats voor filmproducties van online streamingplatformen. 

We kozen voor de beste film die voldoet aan wat wij verwachten van een openingsavond

Cameron Bailey, artistiek directeur Toronto International Film Festival

“We kozen voor de beste film die voldoet aan wat wij verwachten van een openingsavond”, dat zegt Cameron Bailey, directeur van het filmfestival in Toronto. “Het is een geweldig verhaal over Robert Bruce”, voegt hij hieraan toe. 

Regisseur David Mackenzie verfilmde het verhaal van die verbannen Schotse koning uit de 14e eeuw, Robert Bruce, gespeeld door acteur Chris Pine. Ook acteurs Aaron Taylor-Johnson, Billy Howle  en Florence Pugh krijgen een rol in het Schots verhaal. 

Wij waarderen het enorm dat filmmakers de films kunnen maken die ze willen maken

Cameron Bailey, artistiek directeur Toronto International Film Festival

Dat de openingsfilm door Netflix geproduceerd is, is op zich geen criterium voor de directeur van het Toronto International Film Festival. Platformen zoals Netflix, Amazon en Hulu “ondersteunen tegenwoordig enkele grote filmtalenten”, haalt Cameron Bailey aan. “En wij waarderen het enorm dat filmmakers de films kunnen maken die ze willen maken.”

Het is niet trouwens de eerste keer dat een Netflix-film op het filmfestival in Toronto wordt vertoond. Ook de Netflix-producties “Mudbound” van Amerikaanse regisseur Dee Rees en “First They Killed My Father” van Angelina Jolie werden vorig jaar in Toronto getoond. Maar een festival openen is toch weer iets anders.

Toronto International Film Festival 2018

Meer dan 300 kort- en langspeelfilms uit 74 landen staan op de affiche van het 43e filmfestival in Toronto. Hiermee is Toronto het grootste filmfestival in Noord-Amerika. Het festival loopt nog tot 16 september.

Naast "Outlaw king" is het uitkijken naar de eerste Amerikaanse film van Felix Van Groeningen. Ook de Canadese regisseur Xavier Dolan zal zijn Engelstalig debuut “The Death & Life of John F. Donovan” voorstellen op het festival. Verder staan er veel documentaires op het menu: portretten van muzikant en producer Quincy Jones, van de Zweedse filmmeester Ingmar Bergman en van operadiva Maria Callas. Terwijl Michael Moore een vervolg breit aan "Fahrenheit 9/11" uit 2004. In die documentaire focuste Moore op president George W. Bush, nu is Donald Trump aan de beurt.

Meest gelezen