Wat staat er op het spel in Bertem?

De huidige burgemeester van Bertem is Joël Vander Elst van het kartel Gemeentebelangen-Open VLD (GB-Open VLD) en hij is dat nog niet zo lang. Op 1 januari 2016 kreeg hij de burgemeesterssjerp van Albert Mees, die op zijn zestigste met pensioen wilde gaan. GB-Open VLD en CD&V vormen in Bertem een coalitie. Vander Elst wil graag opnieuw burgemeester worden. Hij trekt naar de kiezer met een lijst met tien nieuwe kandidaten van wie zeven twintigers.

Toen Vander Elst burgemeester werd, had hij één grote doelstelling: een nieuwe sporthal langs de velden van voetbalclub VC Bertem-Leefdaal. De gemeente heeft 2,5 miljoen euro voor sportpark Verona kunnen uittrekken en de werken zouden eind 2019 kunnen starten. Tegen 2020 kunnen de eerste sportievelingen dan in de nieuwe zaal sporten.

Het zal de nieuwe bestuursploeg zijn die de lintjes mag doorknippen. In afwachting heeft het huidige bestuur wel gezorgd voor een nieuw atletiekpark en een kunstgrasveld. Ook de Chiro van Korbeek-Dijle kreeg nieuwe lokalen.

Uitdagingen voor deelgemeente Leefdaal

Op 5 december 2017 stond het gemeentebestuur voor een grote uitdaging. Een waterlek in het centrum van Leefdaal legde een compleet verouderde waterleiding bloot. De gemeente beloofde het dorpscentrum volledig te vernieuwen. Leefdaal zou met extra bomen, grasperkjes en zitbanken ook een echt dorpsplein krijgen. Ook voor dit project is al 2,5 miljoen euro vrijgemaakt, maar de werken zijn voorlopig nog niet gestart.  Op 12 juni 2018 was er in Leefdaal opnieuw een wegverzakking door een waterlek. Dit keer op de Coigesteenweg. Het vernieuwen van het centrum van Leefdaal wordt dan ook dé grootste uitdaging voor de volgende legislatuur. 

Sinds 2016 heeft Leefdaal ook geen bankautomaat meer. Alle banken zijn naar Bertem verhuisd. Oudere mensen kunnen zo geen geld meer afhalen in hun dorpskern en moeten de bus nemen. Het gemeentebestuur heeft verschillende privépartners proberen aan te trekken om toch voor een bankautomaat te kunnen zorgen. De gesprekken bleven echter zonder resultaat.  

Wie doet het met wie?

GB-Open VLD bestuurt momenteel samen met CD&V. Samen hebben ze 14 van de 21 zetels. In de oppositie zitten N-VA (4 zetels), SP.A. (2 zetels) en Groen (1 zetel).

Burgemeester Joël Vander Elst wordt in oktober uitgedaagd door zijn schepen van Openbare Werken Marc Morris van CD&V.  SP.A. en Groen trekken voor het eerst in kartel naar de kiezer. Gemeenteraadslid Griet Verhenneman van SP.A. gaat die gezamenlijke lijst trekken. Op plaats twee staat Wouter Fock van Groen.

Voor N-VA trekt Joris Fonteyn de lijst. N-VA kwam in 2012 voor het eerst op in Bertem en haalde meteen 4 zetels.  

Meest gelezen