Wat staat er op het spel in Boutersem?

In Boutersem vormen SP.A en CD&V een tandem. De coalitie staat onder leiding van burgemeester Sarah Boon van SP.A. Zij is de eerste vrouwelijke burgemeester van ‘Baatsem’, zoals de inwoners in hun dialect zouden zeggen. Boon volgde Guido Langendries op in 2013. Eén ding is zeker: Boutersem zal een nieuwe burgemeester krijgen, want Sarah Boon komt niet meer op. 

Het gemeentebestuur heeft de voorbije jaren vooral kunnen scoren met het openen van het langverwachte sportcomplex ‘Sport’o’droom’. Daar kan een nieuwe generatie in de voetsporen van de bekende Boutersemnaren Elodie Ouédraogo, Edward Peeters, Georges Claes en Firmin Van Kerrebroeck treden.

Ook de wekelijkse marktdag op maandag is terug van weggeweest en de begraafplaats in Butsel kreeg een grondige renovatie. Boutersem was bovendien ook de eerste gemeente van Vlaams-Brabant met het label "Diervriendelijke gemeente" en maakt werk van een eigen sterrenkijkplek.

Liever fietsers dan vrachtwagens

Maar de gemeente kent ook enkele grote uitdagingen. Eerst en vooral is er de inbraakgolf. Een jaar geleden nog trok een dievenbende door de gemeente. Naast het veiligheidsgevoel is er ook nog werk op het vlak van mobiliteit. Er rijdt veel sluipverkeer door Boutersem. Sinds deze zomer is er dan ook een tonnagebeperking voor vrachtwagens van kracht in het centrum van de gemeente. Die moet zwaar verkeer uit de dorpskern weren.  

Oppositiepartij Groen hekelt het feit dat de gemeente nog geen "tragewegenplan" klaar heeft. Het bestuur plaatst daar tegenover dat ze eerst de kaart van de fiets willen trekken. Met subsidies van de provincie, plant de gemeente een fietspad langs de Kerkomsesteenweg en de Klein-heidestraat. Ook de basis voor de fietssnelweg naar Leuven is gelegd. 

Wie doet het met wie?

In de jaren 70 en 80 was Boutersem nog een echt CVP-bastion, met burgemeesters Remi Pelegrin en Jos Bosmans. In 1994 nam Guido Langendries van de SP.A. de fakkel over. Hij werd in 2013 door huidig burgemeester Sarah Boon opgevolgd. De huidige coalitie van SP.A. en CD&V heeft 12 van de 19 zetels en krijgt tegenwind van een oppositie die bestaat uit drie partijen: N-VA, Open VLD en Groen.

Sarah Boon stopt met de politiek om meer tijd door te brengen met haar kleinkinderen (en met haar twee konijnen Belle en Nala). De strijd om de sjerp ligt dus open. Schepen Mia Smets van SP.A. wil graag de tweede vrouwelijke burgemeester van Boutersem worden.

Ook N-VA schuift met Greta Vanden Bempt (opnieuw) een vrouw naar voren. Haar eigen zoon, Maarten Devroye, duwt de lijst.

En ook een vrouw op kop bij Open VLD: Janina Vandebroeck trekt de lijst. 

Voor CD&V probeert Chris Vervliet de hoofdprijs binnen te halen en Jos Thys trekt de lijst van Groen.

Meest gelezen