Wat staat er op het spel in De Pinte?

Houdt de monstercoalitie van burgemeester Hilde Claeys (Ruimte) stand? Of blijven coalitiepartners Open VLD en N-VA haar niet trouw? En, kan CD&V zo opnieuw de macht grijpen nadat ze zes jaar geleden tot verbazing van vriend en vijand naar de oppositiebanken werd verbannen?

Hilde Claeys (Ruimte) wist zes jaar geleden niet wat haar overkwam toen ze plots burgemeester kon worden van De Pinte. De gemeente was al ruim 30 jaar in handen van CD&V. De partij bleef ook in 2012 de grootste politieke familie (met 37,7 procent of 8 zetels) maar werd door een monstercoalitie van alle andere partijen buitenspel gezet en naar de oppositie verwezen. Ruimte kwam aan zet als tweede grootste partij (22,8 procent of 5 zetels) en zette een coalitie op met N-VA en Open VLD. Claeys is opnieuw kandidaat-burgemeester voor Ruimte, ze trekt de lijst. 

Coalitiepartners N-VA en Open VLD waren zes jaar geleden aan elkaar gewaagd. Ze haalden elk bijna 20 procent van de stemmen of 4 zetels. Bij      N-VA trekt Kristof Agache nu de lijst. Open VLD schuift niet schepen Mark Van Neste als kopman naar voor maar rekent op Evelyne Gomes en Schepen Peter Dick. Het is niet duidelijk of N-VA en Open VLD een voortzetting van het huidige bestuur verkiezen of met andere partners in zee willen gaan. Als CD&V opnieuw de grootste wordt in De Pinte, kunnen ze ook met hen besturen.

De uitdagers


CD&V wil na een onverwachte oppositiekuur van zes jaar graag opnieuw besturen. Vincent Van Peteghem trekt de lijst voor de christendemocraten en is als zoon van ex-burgemeester Martin Van Peteghem erg bekend in de gemeente. Als Van Peteghem het goed doet, zal hij op zoek moeten naar een meerderheidspartij die met hem wil besturen. Tenzij CD&V een absolute meerderheid haalt, maar dat lijkt minder waarschijnlijk.

De hete hangijzers


Mobiliteit

De Pinte kreeg afgelopen bestuursperiode pas op het allerlaatste nippertje een nieuw mobiliteitsplan. Het is vlak voor de zomer ingevoerd. Inwoners vragen zich af waarom het zo lang geduurd heeft. Er waren inspraakmomenten voorzien maar niet iedereen vindt dat er voldoende participatie was. Sommigen zijn ook teleurgesteld over de uitwerking van de plannen. Meerderheidspartij Open VLD had zelf vragen bij het plan omdat het te veel zou focussen op de verkeersveiligheid en te weinig op de mobiliteit. 

Veiligheid

De ligging van De Pinte, vlakbij enkele belangrijke drukke verkeersaders, zorgt ervoor dat de gemeente ook een geliefd doelwit is voor rondtrekkende dievenbendes. Het probleem is verminderd, maar sommige inwoners vragen om meer cameratoezicht. 

Betaalbaar wonen 

Net zoals in vele andere gemeenten rond Gent, is er in De Pinte vraag naar betaalbare woningen vooral om jonge mensen naar de gemeente te lokken. 

WZC

Het dossier rond het woonzorgcentrum in het kasteelpark Scheldevelde blijft aanslepen. Er waren al plannen van het vorige bestuur om het centrum te vernieuwen maar die sneuvelden omdat er een nieuwe coalitie aan de macht kwam. Die besliste om een nieuwbouw te zetten, maar het project werd stopgezet na problemen met de architect. Er kwam een nieuw masterplan maar dat werd uiteindelijk door meerderheidspartij N-VA weggestemd. Ruimte onthield zich in de stemming. Het hele project zou naar schatting zo'n 30 miljoen euro kosten. Er worden nu 10 kamers beperkt gerenoveerd in afwachting van een definitieve oplossing. De plannen en de studies hebben de gemeente zo'n 800.000 euro gekost. 

kasto80

Meest gelezen