Wat staat er op het spel in Destelbergen?

Kan Open VLD ook zonder huidig burgemeester Marc De Pauw aan de macht blijven in Destelbergen in coalitie met CD&V? Of kan N-VA de meerderheid breken? En welke rol kan het kartel SP.A/Groen spelen?

Burgemeester Marc De Pauw (Open VLD) stopt na vier ambtstermijnen als burgemeester. De liberalen schuiven schepen Elsie Sierens naar voor als nieuwe kopvrouw. Open VLD is in Destelbergen de grootste familie (28,8 procent) en ging zes jaar geleden in zee met CD&V (20,4 procent). Schepen Caroline Ongena trekt de lijst voor de christendemocraten. 

Uitdagers

De belangrijkste uitdager is N-VA. De partij eindigde zes jaar geleden nipt als tweede na de stembusslag (26,3 procent) en belandde door de coalitie tussen de liberalen en christendemocraten in de oppositie. Wim Raman moet de meerderheid als lijsttrekker proberen breken en is kandidaat-burgemeester. 

De linkse partijen SP.A/Groen trekken in Destelbergen in kartel naar de kiezer. Zes jaar geleden waren ze goed voor respectievelijk 10,7 procent en 8,6 procent. Als ze ook samen een vergelijkbare score halen, kunnen ze een interessante coalitiepartner zijn.  

Vlaams Belang haalde zes jaar geleden geen enkele zetel binnen. De extreemrechtse partij schuift Henriëtte Scheire als kopvrouw naar voor. 

Hete hangijzers

Mobiliteit

Oppositiepartij SP.A vindt dat het openbaar vervoer in Destelbergen te wensen overlaat. De gemeente sluit ook te weinig aan bij het naburige Gent, zo is de beloofde carpoolparking aan de R4 er nog altijd niet. Ook de communicatie rond het mobiliteitsplan van Gent is door de gemeente niet voldoende gecommuniceerd aan de inwoners, vindt SP.A. 

Niet aantrekkelijk

De groene gemeente in de rand van Gent heeft heel wat troeven om mensen te lokken maar blijft volgens de oppositie vooral een slaapstad. De meerderheid moet meer werk maken van betaalbare (sociale) woningen, kinderopvang, speelstraten en zo meer, om jonge gezinnen te lokken, klinkt het daar.

Belastingen

Aan het begin van de bestuursperiode verhoogde de gemeente onverwachts de gemeentebelasting van 6 naar 7,1 procent. Onlangs werd die wel een beetje verlaagd (6,9 procent). Ook de onroerende voorheffing steeg de voorbije jaren. Het is de vraag of de kiezers die hogere belastingen allemaal op prijs stellen. 

 

kasto80

Meest gelezen