Wat staat er op het spel in Diest?

Ondanks de kleine meerderheid van 14 op 27 zetels is de coalitie van DDS (Diest, Democratisch en Solidair) en SP.A-Groen de legislatuur zonder kleerscheuren doorgekomen. De kans op een derde bestuursperiode van DDS met de socialisten is erg klein, nu Groen met een eigen lijst een zelfstandige koers vaart. Na twee legislaturen als burgemeester is Jan Laurys (DDS) niet langer kandidaat voor de driekleurige sjerp.

DDS en SP.A, in 2006 met kartelpartners OK (onafhankelijke kandidaten) en sinds 2012 met Groen, hebben Diest een metamorfose gegeven, soms met een flinke dosis kritiek van de oppositie. Eerst was er de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan. Een uitloper daarvan waren de slecht functionerende parkeermeters, die ondertussen zijn vervangen. Ook de aanleg van de Demer in een open bedding lokte wrevel uit, maar met de hinder is ook de kritiek weggeëbd.

Toekomst citadel?

Er wachten het nieuwe stadsbestuur nog enkele stevige uitdagingen. Zo oogt de toekomst van de citadel nog altijd heel vaag, al bestaat er wel een plan om de verbinding van de stad met het historische bolwerk op de Allerheiligenberg te versterken. Na het afvoeren van het plan voor een nieuw ziekenhuis is het aan het nieuwe bestuur om het ziekenhuis aan de Verversgracht een nieuwe toekomst te geven. Die nieuwbouw creëert meteen de mogelijkheid om de open ruimte in de buurt van de ziekenhuiscampus aan de Hasseltsestraat met een woonproject in te vullen. Ook met een project in de stationsomgeving wil Diest nieuwe inwoners aantrekken en dan zijn er nog de plannen voor de heraanleg van de stationsbuurt die maar blijven aanslepen.Wie doet het met wie?

Huidig burgemeester Jan Laurys (DDS) zet in oktober een stap opzij ten voordele van Geert Cluckers, die met twee legislaturen als schepen ook al heel wat ervaring op de teller heeft. Idem bij SP.A, dat met gedeputeerde en ex-schepen Marc Florquin een gooi doet naar de driekleurige sjerp. In het kartel met SP.A veroverde Groen in 2012 een eerste zitje in de gemeenteraad. Groen mikt nu op het effect van een vrouw als lijsttrekker om op eigen houtje in de gemeenteraad te komen. Miet Dirix zal de lijst aanvoeren.

Wie doet het met wie?

In de oppositie zit vooral N-VA te hunkeren naar een eerste deelname aan het bestuur. In 2012 was de partij de grote winnaar van de verkiezingen. Zes jaar voordien waren de Vlaams-nationalisten nog opgekomen onder de vlag van DDS. In 2012 werden ze met 23,4 procent meteen de tweede grootste partij, maar DDS en SP.A(-Groen) zetten de coalitie voort en N-VA kreeg een ticket voor de oppositie. Met Geert Nys staat een overtuigde Vlaams-nationalist van de tijd van de Volksunie op kop.

Open VLD hoopt met ex-schepen Christophe De Graef als lijsttrekker de electorale halvering (een daling van elf zetels in 2000 naar zeven in 2006 en vijf in 2012) te doen vergeten en opnieuw aan het roer van de stad te komen.

Meest gelezen