Wat staat er op het spel in Dilbeek?

Kan Open VLD terug de macht grijpen in Dilbeek? Dat is de grote vraag. In 2012 werd de liberale partij naar de oppositiebanken verwezen. Lijsttrekker Luc Deleu gaat resoluut voor de burgemeesterssjerp. Om die te grijpen, zal hij voorbij huidig burgemeester Willy Segers (N-VA) moeten gaan. Segers hoopt op een tweede legislatuur. Of hij daarvoor opnieuw met CD&V en SP.A-Groen in zee gaat, is erg onzeker. Het nieuwe gemeentebestuur heeft heel wat uitdagingen. Onder meer het capaciteitsprobleem in de scholen en enkele zwarte verkeerspunten moeten aangepakt worden.

De bestuurscoalitie onder leiding van burgemeester Segers speelde de afgelopen legislatuur in op veiligheid. Onder meer op de Ninoofsesteenweg kwam een trajectcontrole en werden er ANPR-camera’s geïnstalleerd. Ook op het kruispunt van de Brusselse Ring met de Ninoofsesteenweg werden camera’s gehangen. Zo wil Segers de criminaliteit uit zijn gemeente bannen. Toch zullen er nog extra maatregelen moeten komen. Zo is er sprake van de plaatsing van camera’s aan de Dansaertlaan in Groot-Bijgaarden.

Uitdagingen voor de toekomst

De bestuursploeg van Segers pakte ook het handelscentrum van Dilbeek aan. Het masterplan zorgde voor de herinrichting van de dorpskern. Onder meer de Verheydenstraat moet terug een bloeiende winkelstraat worden. Toch blijft de lokale middenstand een zorgenkindje. Veel winkelpanden blijven leegstaan. Na de grootschalige werken hoopt het bestuur op een ommekeer.

Afgelopen jaren werd ook gewerkt aan een vernieuwing van sportsites Caerenbergveld-Keperenberg. Open VLD ging niet akkoord met de plannen van het college. De plannen staan op papier, maar worden ze in de toekomst ook uitgevoerd?

Daarnaast moeten enkele zwarte kruispunten aangepakt worden. Het afrittencomplex aan de Ninoofsesteenweg moet de komende jaren heraangelegd worden zodat zwakke weggebruikers beter beschermd worden.

Wie doet het met wie?

De Open VLD-hegemonie werd in 2012 doorbroken. N-VA schoof de liberale partij aan de kant en vormde een coalitie met CD&V-DNA! en SP.A-Groen. Open VLD wil terug de macht. Vraag blijft of N-VA terug in zee wil gaan met de huidige coalitiepartners. Aan het einde van de legislatuur bleken er barstjes te komen tussen de verschillende partijen. Voor N-VA is burgemeester Willy Segers de lijsttrekker, Luc Deleu is de sterke man voor Open VLD.

CD&V speelt twee kopmannen uit: Jef Vanderoost en Elke Zelderloo. De Franstalige partij UF lijkt een grote bedreiging voor de andere partijen. Door de verfransing van Dilbeek kan UF, onder leiding van Guy Pardon, verrassen. SP.A-Groen wil met een jonge ploeg een goed resultaat halen. DNA! vormt deze keer geen kartel met CD&V en gaat apart de kiesstrijd aan. Vlaams Belang wil met Kris Peeters meestrijden voor de zetels. 

 

Meest gelezen