Foto: Smiley-toerist

Wat staat er op het spel in Drogenbos?

Kan Alexis Calmeyn de familietraditie voortzetten door zichzelf op te volgen als burgemeester? Dat is de vraag in de kleine faciliteitengemeente Drogenbos. Drogenbos is de gemeente van de familie Calmeyn. Jean Calmeyn was vanaf 1965 tot aan zijn dood in november 2004 onafgebroken burgemeester van Drogenbos. Toen Calmeyn overleed schreef een Franstalige krant dat het de man was die “besliste over regen en mooi weer” in zijn gemeente. Hij was dus de man die de touwtjes in handen had en over alles besliste. 

Alexis Calmeyn, de huidige burgemeester, is de zoon van Jean Calmeyn. Hij is 45 jaar en sinds 2007 burgemeester. Als burgemeester van een faciliteitengemeente kiest Calmeyn, zoals zijn vader, heel bewust voor communautaire vrede. Alexis Calmeyn is ook voor het behoud  van de faciliteiten.

Drogenbos heeft de voorbije jaren een groot deel van de Grote Baan gerenoveerd, zowat de ruggengraat, van de gemeente. Er werden rioleringswerken uitgevoerd om overstromingen tegen te gaan. Drogenbos is dieper gelegen en dat zorgde voor wateroverlast. Die problemen werden aangepakt. De gemeente maakte van de gelegenheid gebruik om de weg te renoveren met nieuwe voetpaden, fietssuggestiestroken en beplanting.

De gemeente heeft ook "Het Moerasgebied" heringericht, een natuurgebied van 4,5 hectare dat mocht worden omgevormd tot industriezone. Drogenbos besliste om het verwilderde gebied als groene long te bewaren en er een park van te maken.

Drogenbos heeft de buitenkant van de Sint-Niklaaskerk gerenoveerd de beschermde gotische kerk naast het gemeentehuis. Renovatiewerken gebeurden ook aan de sporthal en aan de twee gemeentelijke basisscholen. De werken aan de hoeve van schilder Felix De Boeck zijn nog aan de gang.

Drogenbos pakt ook het parkeerprobleem aan. Gratis parkeren is niet meer mogelijk in de Brusselse buurgemeenten Vorst en Ukkel. Dat maakt dat steeds meer mensen in Drogenbos komen parkeren. De gemeente is volop bezig met een mobiliteitsplan om dat probleem op te vangen. Drogenbos wil 200 extra parkeerplaatsen creëren.

Drogenbos is met zo’n 5600 inwoners een kleine gemeente. Als faciliteitengemeente is een fusie niet eenvoudig. Een betere samenwerking met bijvoorbeeld Linkebeek sluit Calmeyn niet uit, maar een fusie is niet aan de orde.

Wie doet het met wie?

Huidig burgemeester Alexis Calmeyn komt op met een tweetalige lijst Drogenbos Plus-LB (Lijst Burgemeester/Liste Bourgmestre). De lijst is volgens hem  samengesteld uit onafhankelijken en heeft geen enkele binding met een politieke partij. Calmeyn heeft nu met zijn lijst 11 van de 17 zetels in de gemeenteraad.

De Franstalige lijst UF, Union des Francophones, heeft zes zetels en komt opnieuw op.

Steve Roobaert, de huidige schepen van onder meer milieu, mobiliteit en cultuur, staat niet meer op de lijst van burgemeester Calmeyn. Hij komt op met een eigen lijst Go 1620. ‘1620’ is het postnummer van Drogenbos. Roobaert is 39 jaar. Hij wil met zijn partij van Drogenbos een dorp maken dat dynamisch, aangenaam en veilig is. Hij wil ook het handelsleven nieuw leven inblazen. De nieuwe partij denkt aan een wekelijkse markt.

Meest gelezen