Wat staat er op het spel in Geetbets?

De meerderheid in Geetbets werkte deze legislatuur goed samen en dat ondanks een coalitie van vier partijen: Open VLD, SP.A, DNA en GVP (Gemeentelijke Volkspartij). Die laatste partij trekt zich dit jaar terug uit de verkiezingsstrijd. Met het wegvallen van GVP liggen de kaarten in oktober helemaal open.

GVP ontstond in de aanloop naar de verkiezingen van 2012 als scheurlijst van CD&V, toen nog een deel van de meerderheid. Twistpunt tussen de twee groepen was de kwestie van de toekomst van het sociaal huis. Een groep rond ex-burgemeester Benny Munten scheurde zich af van CD&V en ging in kartel met DNA naar de verkiezingen. DNA-GVP sloot een coalitie met Open VLD en SP.A, terwijl CD&V naar de oppositie werd verwezen. Ex-burgemeester Benny Munten werd ook schepen, maar stond volgens het coalitie-akkoord die sjerp in 2015 af aan Elke Allard van SP.A. Eerder dit jaar besliste Benny Munten om uit de politiek te stappen en ook zijn GVP-medestanders geven de politieke pijp aan Maarten.

Administratief centrum

Met GVP als partner slaagde de meerderheid meteen in het opzet om tot een snelle oplossing te komen voor het sociaal huis. Geetbets was een pionier in de integratie van de diensten van het OCMW en de gemeente.  Het bestuur kon zo in maart van dit jaar, na een grondige verbouwing van het gemeentehuis, dat laatste omdopen tot het nieuw administratief centrum Molenkouter. Gemeente- en OCMW-diensten zitten er nu samen onder één dak. Deze legislatuur werden ook de eerste sociale woningen in Geetbets gebouwd.

Toch had de meerderheid het deze legislatuur niet onder de markt. Grootste ergernis waren de vele wegen- en rioleringswerken. Zeker de werken in de Biesemstraat sleepten veel langer aan dan gepland. Bij de afronding van de werken pakte de meerderheid uit met het idee om voor de bewoners golfkarretjes in te zetten, maar dat zette dan weer kwaad bloed bij de oppositie.

Een heet hangijzer dat ook de volgende legislatuur zal blijven hangen is het dossier van de aanleg van een ambachtelijke zone in Rummen. De plannen lokten heel wat protest uit tot zelfs zwarte vlaggen aan de betrokken zone toe.

Wie doet het met wie?

Door het wegvallen van GVP gaat DNA opnieuw volledig onder eigen naam naar de verkiezingen. De partij pakt uit met Tony Reniers als volkomen nieuweling om op de eerste plaats te staan. Door de tweedracht binnen de christendemocraten werd Open VLD met vijf zetels (+1) in 2012 de grootste partij in de gemeenteraad. De partij rekent nu op de bonus dankzij de rol van huidig burgemeester Jo Roggen als gezicht van deze meerderheid. Coalitiepartner SP.A wil in de aanloop naar de verkiezingen af van het juk van de naam van die partij en gaat nu als ‘Hart#Dorp’ naar de verkiezingen. De lijst wordt aangevoerd door Elke Allard.
CD&V wil na zes jaren oppositie opnieuw een plaats in de meerderheid verwerven. Net als in 2012 gaat ex-kamerlid, ex-schepen en provincieraadslid Ingrid Claes voor de driekleurige sjerp. 
Ook N-VA probeert mee te dingen naar de burgemeesterssjerp met Keven Huybrechts.

Meest gelezen