Wat staat er op het spel in Horebeke?

Voor het eerst in een halve eeuw krijgen de inwoners van Horebeke zeker een nieuwe burgemeester. Joseph Browaeys (Volksbelangen) hoopt na 54 jaar de sjerp door te geven aan zijn dochter Cynthia. Groen en het kartel CD&V/N-VA willen daar echter een stokje voor steken.

Het worden historische verkiezingen in Horebeke. Burgemeester Joseph Browaeys (Volksbelangen) gaat na negen (!) ambtstermijnen met pensioen. Hij duidde eerder al dochter Cynthia aan als opvolgster. Volksbelangen haalde in 2012 nog een overweldigende meerderheid van 71 procent of 9 op de 11 zetels. Het valt af te wachten of Cynthia Browaeys even goed kan doen als haar populaire vader, of misschien wel beter. Volksbelangen moet het wel zonder schepen Robert De Meuleneire doen, ook hij zat bijna 50 jaar in het bestuur in Horebeke. 

Uitdagers

Bij de vorige verkiezingen konden de inwoners van Horebeke maar voor één andere partij kiezen dan Volksbelangen. N-VA diende toen als enige een lijst in. Het haalde 28 procent van de stemmen, goed voor twee zetels. Deze keer trekt de partij in kartel met CD&V naar de kiezer. Dieter Verscheure trekt de kartellijst. 

Het is ook uitkijken wat Groen doet. De partij komt voor de eerste keer op maar kan meteen uitpakken met een nationaal kopstuk. De bekende fertiliteitsarts Petra De Sutter probeert er de alleenheerschappij van Volksbelangen te doorbreken. 

De hete hangijzers

Fusie

Horebeke is de kleinste gemeente van Oost-Vlaanderen (2.000 inwoners). Ze wordt omringd door de stad Oudenaarde en de grotere gemeenten Brakel en Zwalm. Fusiegesprekken zijn er voorlopig nog niet geweest maar alle gemeenten worden wel bestuurd door liberalen. Als de Vlaamse overheid, zoals verwacht wordt, de kleinere gemeenten de komende jaren zal dwingen om op te gaan in grotere buurgemeenten is het nog onduidelijk welke partner Horebeke verkiest. 

Inspraak

De oppositie klaagt aan dat er amper inspraak is na meer dan een halve eeuw alleenheerschappij van Browaeys. Adviesraden worden afgehouden en er worden te weinig gemeenteraden georganiseerd, klinkt het. Daarnaast komt er ook kritiek op de politieke cultuur in Horebeke, die zou te veel op sociaal dienstbetoon gestoeld zijn. 

Varia

Andere aandachtspunten bij de oppositie zijn de verkeersveiligheid voor fietsers en wandelaars, en de modernisering van de dienstverlening.

kasto80

Meest gelezen