Wat staat er op het spel in Huldenberg?

De voorbije zes jaar lijken rimpelloos te zijn verlopen in Huldenberg. De coalitie van Open VLD en CD&V zit stevig in het zadel. Als je na 6 jaar nog vrolijk samen op het terras van taverne Sint-Rochus kan vergaderen in de zomerzon dat zit het snor. De kans is groot dat de coalitie gewoon verdergaat onder leiding van de populaire liberale burgemeester Danny Vangoidtsenhoven.

Scholen en deelgemeenten

Huldenberg is nog steeds een grote landelijke gemeente met vijf volwaardige deelgemeenten die de voorbije jaren elke om de beurt aandacht kregen. Zowel Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Ottenburg en Huldenberg zelf kregen nieuwe infrastructuur en scholen. Alleen Loonbeek bleef wat achter. Toch is er ook veel kritiek op het scholenbeleid. De vernieuwde school van Ottenbrug trekt vooral Franstalige kinderen uit Waals-Brabantse en zelfs Naamse gemeenten aan. Er zijn ook nauwelijks fiets- of voetpaden in de buurt van de scholen. Voorstellen om mensen uit de buurt voorrang te geven of de capaciteit te beperken zijn weggestemd.

Wie doet het met wie?

Vorige keer koos Open VLD als grootste partij al snel voor het net iets kleinere CD&V met stemmenkanon en oud-burgemeester Marc Verheyden. Vangoidtsenhoven en Verheyden zijn allebei populair en lijken het goed met elkaar te vinden in het schepencollege.
Maar de grote vraag is of N-VA nog groter zal worden. De partij pakt in elk geval uit met een aantal nieuwe mensen waaronder Nele de Martelaere, kabinetsmedewerkster van staatssecretaris Theo Francken. N-VA wil behoorlijk bestuur en vindt dat het huidige gemeentebestuur te veel aan vriendjespolitiek doet, zeker als het over bouwvergunningen gaat. N-VA wil ook in elke deelgemeente scholen op maat van de inwoners en wil veel meer kinderen en ouders op de fiets krijgen om naar school te gaan.

Ook CD&V wil inzetten op fiets- en voetpaden en scholen in de deelgemeenten. Daarnaast wil de partij een beter zorgbeleid om mensen langer thuis te kunnen laten wonen. De meest opvallende kandidaat is de lijstduwer: minister van Justitie Koen Geens uit deelgemeente Loonbeek.

Open VLD wil opnieuw de grootste worden, al leden ze vorige keer wel verlies. Eén van hun meest opvallende kandidates, gravin Katia de la Faille, is een tijd buiten strijd geweest. Toch hebben de liberalen een sterke achterban in Huldenberg.

Groen heeft zich erg geprofileerd rond trage wegen en de zandwinningsgroeve in Neerijse. De firma kreeg geen nieuwe milieuvergunning en moest de zandwinning stopzetten tot blijdschap van de buren, want er rijden geen vrachtwagens meer aan en af. Met ex-gedeputeerde en communicatieman Luc Robijns wil Groen erop vooruit. Vraag is of ze nodig zijn om een meerderheid te vormen. Groen zet ook in op sociale huurwoningen in elke deelgemeente. 

Meest gelezen