Wat staat er op het spel in Kapelle-op-den-Bos?

Kapelle-op-den-Bos kwam onlangs in het nieuws omdat het gemeentehuis er te hoog is. Vier meter om precies te zijn. En dus moest de gemeente een monsterboete betalen aan twee buurtbewoners die een klacht indienden. Maar nu dat verhaal achter de rug is, heeft burgemeester Edward De Wit (CD&V) nog genoeg andere uitdagingen en zorgen.

Zo plant het schepencollege 64 sociale woningen in de periode van 2020-2025. Die komen er op vraag van de Vlaamse Overheid. 23 daarvan zijn al gebouwd, 16 staan gepland in deelgemeente Ramsdonk, en 30 in gehucht Oxdonk. Tegen dat laatste project is heel wat protest gekomen omdat de Vlaamse Bouwmeester plannen had voor een woontoren van acht verdiepingen. Zowel de  meerderheid, de oppositie én de buurtbewoners zijn tegen dat idee, zodat die plannen intussen van tafel zijn geveegd. Volgens het schepencollege is zo’n woontoren veel te groot wanneer er maar dertig sociale woningen moeten komen.

Nog meer hete hangijzers

Meer duidelijkheid is er over de werken aan de Londerzeelseweg. De verbindingsweg tussen Kapelle-op-den-Bos en Ramsdonk. Die is na dertien maanden weer opengegaan. Het voorbije jaar werden nutsleidingen vervangen, kwam er nieuwe straatverlichting met ledlampen en gescheiden riolering. Daarna  werd de straat zelf aangepakt, met nieuwe voet- en bredere fietspaden. Nog niet alle werken zijn achter de rug, maar tot grote opluchting van de inwoners, is de weg wel weer open.
Het zwembad tenslotte van
Kapelle-op-den-Bos. Dat wordt samen uitgebaat met Willebroek maar zorgt al jaren voor discussie. Zo geraken de twee gemeentes het niet eens over de verdeling van de (hoge) kosten van het beheer. Vrij cruciaal omdat burgemeester De Wit heeft beloofd om de gemeentefinanciën te saneren en schulden af te bouwen.

Wie doet het met wie?

Sinds 2013 is Edward De Wit burgemeester van Kapelle-op-den-Bos. Hij vormt samen met zijn  partij CD&V (6 zetels)  een meerderheid met SP.A (5 zetels). In de oppositie zitten N-VA (8 zetels) en Groen (2 zetels). De verkiezingen van 14 oktober zijn meteen ook de laatste voor De Wit.
Al heeft de Kapellenaar natuurlijk meer keuzemogelijkheden. Zo is er het nieuwe ProKA dat staat voor Progressief Kapelle-op-den-Bos. De partij bestaat uit ervaren SP.A’ers  en inwoners zonder politieke ervaring. Huidig SP.A-schepen Hugo de Haes zal de nieuwe lijst trekken.
Een verkiezingsjaar dus met nieuwe politieke carrières, maar ook het einde voor sommigen. Zo komt  OCMW-voorzitter Else De Wachter (SP.A) niet meer op.  Zij wil zich focussen op haar gezin, familie en job als directeur van VZW Levenslust. De Wachter heeft er een carrière van 20 jaar op zitten in de politiek. In 2000 werd ze de eerste vrouwelijke schepen van de gemeente, 11 jaar later mocht ze ‘eerste vrouwelijke burgemeester van het dorp’ op haar palmares schrijven.

 

Meest gelezen