Wat staat er op het spel in Lochristi?

Komt de absolute meerderheid van Open VLD in gevaar in Lochristi? Of worden de verkiezingen voor de liberalen een zondagswandeling? CD&V en N-VA lijken de enige oppositiepartijen die het Open VLD moeilijk kunnen maken.

Burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) zit erg stevig in het zadel in Lochristi en lijkt zichzelf te kunnen opvolgen, als er niet te veel verrassingen komen. De liberalen haalden zes jaar geleden 17 van de 27 zetels binnen (49,3 procent): een absolute meerderheid dus. De liberalen konden zes jaar alleen besturen. Het lijkt erop dat de liberale familie in Lochristi de grootste zal blijven. Deswaene kan dus voor de vierde keer op een rij burgemeester worden. Al weet je bij verkiezingen natuurlijk nooit.  

De uitdagers

In Lochristi slaagden maar twee partijen er in 2012 in om de alleenheerschappij van Open VLD een beetje te verstoren. CD&V en N-VA haalden elk 5 zetels (18 procent) en belandden als enige partijen in de oppositie. De christendemocraten schuiven voor het eerst een vrouw naar voor om het Deswaene lastig te maken. Rita De Vylder trekt de lijst voor CD&V. N-VA en wil samen met de jonge Eva Paelinck scoren. Als beide oppositiepartijen het goed doen en Open VLD haalt geen absolute meerderheid meer dan kunnen ze samenwerken om de liberalen na jaren buitenspel te zetten. Of het zo'n vaart loopt, is onzeker. 

Groen en SP.A trekken deze keer in kartel naar de kiezer. De partijen haalden vorige verkiezingen geen enkele zetel binnen. Groen (5,4 procent) scoorde iets beter dan SP.A (4 procent). Het kartel hoopt samen wel op minstens één zetel. 

Ook Vlaams Belang heeft geen zitje in de gemeenteraad. De extreemrechtse partij probeert daar deze keer met Daniël De Knijf verandering in te brengen. 

Hete hangijzers

Jeugdbeleid, sport en cultuur 

Het skatepark in Lochristi werd gesloten, de gemeente zou een nieuwe locatie zoeken maar die is er nog niet. Daarnaast hebben jeugdverenigingen geen locatie om grote activiteiten zoals fuiven te organiseren. Het verouderde jeugdhuis Lodejo is afgebroken. De werking verhuisde naar een tijdelijk onderkomen. Op de plek waar Lodejo stond komt er een nieuw complex. In het nieuwe sport- en cultuurcomplex Uyttenhove was eerst een fuifzaal voorzien maar die werd later afgevoerd na buurtprotest. Het hele project valt ook een pak duurder uit dan gepland. Ook aan de Bosdreef zou er een nieuw sportcomplex komen maar er zijn problemen met de vergunning. 

Gemeentekas 

De oppositie heeft ernstige vragen bij de financiële gezondheid van de gemeente. Zo investeert de gemeente veel in evenementen (bv. een rit in de Ronde van België) terwijl daar volgens de oppositie geen geld voor is. Andere investeringen zoals het aanpassen van de riolering of de aanleg van nieuwe fietspaden laten op zich wachten. Volgens de oppositie zorgt de absolute meerderheid er voor dat het bestuur niet altijd transparant communiceert over de uitgaven.

kasto80

Meest gelezen