Wat staat er op het spel in Machelen?

De verkiezingen lijken in de luchthavengemeente niet meteen voor veel turbulentie te zullen zorgen. Jean-Pierre De Groef (61) is al 18 jaar burgemeester en gaat opnieuw voor de sjerp.

Hét thema voor Machelen blijft Uplace. De gemeente heeft het project van Bart Verhaeghe bijna als enige nog niet dood verklaard en wil zelf het heft in handen nemen door een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op te stellen. De vraag blijft wel of de plannen realistisch zijn en of Machelen wel nood heeft aan zo’n project. Vanuit buurgemeente Vilvoorde moet Machelen al zeker geen steun verwachten. Integendeel, burgemeester Hans Bonte, nochtans een partijgenoot van De Groef bij SP.A, wil niets liever dan dat het terrein onder het viaduct een bos wordt.

Verder laat ook de ‘verbrusseling’ zich voelen in Machelen. Her en der krijgen grote bouwprojecten met veel appartementen groen licht. Machelen dreigt daardoor steeds meer volgebouwd te geraken. De vraag is of en zo ja hoe het komende bestuur dit aan banden wil leggen.

Masterplan

Een groot deel van het masterplan TransforMaDie2020 werd al gerealiseerd maar krijgt ook nog de komende jaren een verlengstuk. In het centrum van Machelen wordt een nieuwe kinderkribbe gebouwd en er komen ook nog 100 woningen bij.
De pluimen voor de bouw van de sport- en vrijetijdssite Bosveld en ook een nieuw gebouw voor de secundaire school GISO in Diegem mag het gemeentebestuur eveneens op zijn hoed steken.

Wie doet het met wie?

De huidige coalitie bestaat uit SP.A-spirit-Groen en CD&V en bevindt zich in kalme wateren. Boegbeeld Jean-Pierre De Groef is opnieuw lijsttrekker en heeft op het eerste gezicht niet veel uitdagers. Met 11 van de 23 zetels stak het kartel SP.A-Spirit/Groen er in 2012 met kop en schouders bovenuit. De kans dat het kartel plots enkele zetels moet inleveren, lijkt relatief klein en dus ziet het ernaar uit dat De Groef zich warm mag maken voor een vierde ambtstermijn. Als SP.A-Spirit/Groen geen absolute meerderheid haalt, vechten drie partijen om een plekje in het schepencollege. Meerderheidspartij CD&V met huidig OCMW-voorzitter Karina Rombauts hoopt aan de macht te kunnen blijven, terwijl Open VLD na zes jaar oppositie ook graag opnieuw mee de lakens wilt uitdelen.

Wat met N-VA?

In 2012 ging de partij van één naar vier zetels, maar gesprekken met het kartel werden toen zelfs niet eens gevoerd. Nu hoopt N-VA op een paar extra zegels, zodat het kartel niet meer om hen heen kan.

Meest gelezen