Wat staat er op het spel in Ronse?

Blijven CD&V, N-VA en Open VLD aan de macht en kan burgemeester Luc Dupont aanblijven? Of slagen de linkse partijen SP.A en Groen erin om de meerderheid te breken? En, wat gebeurt er met de stemmen voor Vlaams Belang nu de partij niet meer opkomt?

Burgemeester Luc Dupont (CD&V) kan voor de vierde keer burgemeester worden als de coalitie met N-VA en Open VLD standhoudt. CD&V werd in 2012 de grootste partij in Ronse met bijna 32 procent van de stemmen. De partij kwam zo aan zet en koos ervoor, na 80 jaar socialistisch beleid, om zonder SP.A te besturen. N-VA werd vanuit het niets de derde partij in Ronse (17 procent). Samen met Open VLD (10 procent) vervolledigde ze de coalitie. De drie partijen willen ook na de verkiezingen graag blijven besturen.

De uitdagers


De grootste uitdager is SP.A. De socialisten waren in 2012 nog de tweede grootste van Ronse (26 procent). Zij hopen op de linkse stemmen. Groen trekt apart naar de kiezer. Vorige keer deden ze dat nog in kartel met CD&V maar dat liep op een sisser af. Er was tijdelijk een schepen voor Groen maar die besloot als onafhankelijke te zetelen, nadat het met zijn partij tot een breuk kwam. Voor het overige hadden de ecologisten geen verkozene in de gemeenteraad. Ook de extreemlinkse partij PVDA komt op in Ronse en kan mogelijk wat stemmen afsnoepen. Het blijft ook koffiedik kijken wat er gebeurt met de stemmen die vorige keer naar Vlaams Belang zijn gegaan. De partij komt niet meer op nadat boegbeeld Erik Tack bekend maakte dat hij stopt met de gemeentepolitiek. Vlaams Belang haalde in 2012 nog 14 procent. Wie die stemmen kan binnen halen kan op een serieuze bonus rekenen. 

De hete hangijzers 


Mobiliteit & verkeersveiligheid

Ronse kampt met veel zwaar verkeer door de slechte ontsluiting van de industriezones. Vrachtwagens moeten vaak door het centrum passeren. Een aantal grote verkeersaders en invalswegen is de voorbije jaren al aangepakt door de Vlaamse overheid maar het blijft wachten op een definitieve oplossing voor de Zuiderring en de doortrekking van de N60. 

Armoede

Ronse is de armste stad in de ruime regio. De werkloosheid blijft er hoger liggen dan in de omliggende gemeenten. Het bestuur heeft hier geen pasklare antwoorden op kunnen vinden. 

Een zwembad, geen AC

Het bestuur beloofde een nieuw zwembad en een nieuw administratief centrum maar slaagde er maar in om één groot infrastructuurwerk te realiseren. Het nieuwe zwembad gaat volgend jaar open, het administratief centrum is pas voor later. De stad kocht wel al enkele gebouwen aan die ervoor gebruikt kunnen worden. 

Privatiseringen

De stad Ronse koos er de voorbije jaren voor om een deel van haar activiteiten te privatiseren als vorm van besparing. Zorggroep Eclips nam alle zorgdiensten van de stad en OCMW over, waaronder het woon-zorgcentrum, seniorenflats, kinderopvang, ... De overname had heel wat voeten in de aarde want er volgden allerlei gerechtelijke procedures en zelfs de provincie en Vlaanderen kwamen tussenbeide. Uiteindelijk raakte de deal toch rond. Het betekent een besparing van ruim 50 miljoen voor de stad. Maar oppositiepartijen SP.A en Groen stellen zich de vraag of er wel voldoende garanties zijn dat de zorg kwalitatief én toegankelijk is. 

 

Meest gelezen