Wat staat er op het spel in Roosdaal?

Wie volgt burgemeester Christine Hemerijckx (CD&V) op? Dat is de grote vraag voor de inwoners van Roosdaal. Na een burgemeesterschap van 12 jaar stapt Hemerijckx uit de politiek. Schepen Wim Goossens (CD&V) moet haar opvolgen, maar zal op hevig weerwerk stoten van N-VA: Linda Van den Eede, die al meer dan veertig jaar in de oppositie zit, wil ook eindelijk de burgemeesterssjerp veroveren. Naast Open VLD staat er ook een vierde partij op: Roosdaal Anders. 

De werken aan de Ninoofsesteenweg lieten hun sporen na. Anderhalf jaar lang was de drukke verbindingsweg moeilijk bereikbaar door grootschalige herinrichtingswerken. De gevolgen waren meteen zichtbaar. Lokale handelaars sloten hun deuren. De zaken die wel open bleven, zagen hun inkomsten dalen. De werken zijn nu achter de rug, maar de winkels zullen een duwtje in de rug nodig hebben om de klanten terug te winnen.

Nog een heikel thema is de Sint-Gaugericuskerk. Het gebouw sloot in augustus 2017 nadat een betonblok van het plafond viel. De kerkfabriek zoekt naar geld om de grootschalige herstellingen uit te voeren, maar het gemeentebestuur wil niet tussenkomen. Intussen staat de kerk leeg. Er zijn drie mogelijke opties: de kerk herstellen, ze definitief sluiten of zelfs alles afbreken. Het uitzicht van Pamel staat op de helling.

Ook de openbare netheid is een gespreksonderwerp onder inwoners. De voorbije jaren kwamen er heel wat klachten over de staat van de begraafplaatsen. Daarnaast klagen de inwoners over slecht bereikbare voetwegen door woekerend onkruid en planten.

Daarnaast blijkt uit de gemeentemonitor van de Vlaamse overheid dat de inwoners van Roosdaal onder meer wakker liggen van fietsveiligheid in hun gemeente.

Wie doet het met wie?


Roosdaal is een CD&V-bastion. De partij levert al decennialang de burgemeester aan. Burgemeester Hemerijckx zet nu een punt achter haar politieke carrière. Schepen Wim Goossens moet de partij naar een nieuwe overwinning leiden. Om die overwinning binnen te halen, zullen de christendemocraten N-VA moeten afhouden. N-VA behaalde tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen 33 procent van de stemmen. Daarmee strandde het op 9 procent van CD&V. Stemmenkanon Linda Van den Eede wil eindelijk burgemeester worden en CD&V van de troon stoten.

Verrassende nieuwkomers


Groen Roosdaal
 is één van de twee nieuwkomers.  De groene partij wilde in heel het Pajottenland meedoen bij de verkiezingen, maar diende uiteindelijk een lijst in voor Gooik, Lennik, Pepingen en Roosdaal. Groen focust vooral op de veiligheid van de zwakke weggebruiker.  Marc Devits trekt de 13-koppige lijst in Roosdaal. 

De tweede nieuwe partij in de gemeente is Roosdaal Anders, een gloednieuwe politieke beweging van Dirk Evenepoel. Roosdaal Anders wil een alternatief bieden voor de klassieke partijen en een nieuwe wind laten waaien door het Roosdaalse politieke landschap.

Ook Vlaams Belang trekt naar de kiezer. Lijsttrekker Gerard Van Noten moet de sterkhouder zijn. 

Open VLD haalde in 2012 één zetel binnen, maar maakte bekend dat ze dit keer geen lijst indienen.

De vraag is dus vooral of CD&V na 14 oktober nog altijd de grootste partij blijft in Roosdaal en in welke mate de nieuwe oppositiepartijen voet aan wal krijgen.

Meest gelezen