Wat staat er op het spel in Sint-Martens-Latem?

Het worden spannende verkiezingen in Latem want drie grote machtsblokken nemen het er tegen elkaar op. Burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanzele wil met Welzijn opnieuw aan de macht komen. Meerderheidspartijen Samen en N-VA trekken samen naar de kiezer en hopen zo de burgemeester te leveren. En, de lijst Voor Deurle en Latem verzamelt liberalen, socialisten en onafhankelijken.

Burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanzele (Welzijn) won in 2012 de verkiezingen én werd de eerste vrouwelijke burgemeester van Sint-Martens-Latem. Welzijn haalde toen 36,8 procent van de stemmen of 8 zetels. De partij besloot samen met Samen en N-VA te besturen. Nu liggen de kaarten een beetje anders want Samen en N-VA trekken in kartel naar de kiezer en zouden de grootste politieke familie kunnen worden. Al hangt ook veel af van het resultaat van Voor Latem Deurle, een lijst met liberalen, socialisten en onafhankelijken. Lannoo-Van Wanzele is alvast dé kandidaat van Welzijn en gaat voor een tweede ambtstermijn. 

De uitdagers

Het nieuwe kartel Samen N-VA maakte als aparte partijen deel uit van de meerderheid maar bundelt nu de krachten. Samen haalde in 2012 19,1 procent of 4 zetels. N-VA kon 2 zitjes in de gemeenteraad binnen halen (14,9). Door als kartel naar de kiezer te trekken kan de nieuwe politieke alliantie mogelijk Welzijn evenaren of zelfs beter doen. Het zou betekenen dat zij aan zet komen om een coalitie te vormen mét of zonder Welzijn. Ook de burgemeesterspost ligt dan binnen handbereik. Kristof Vande Berghe trekt de kartellijst. 

VLD

De enige oppositiepartij in de gemeenteraad in Sint-Martens-Latem is Voor Latem Deurle (kortweg VLD). De lijst leverde de burgemeester van 2000 tot 2012. Ook in dat verkiezingsjaar scoorde VLD hoog (23,5 procent of 5 zetels) maar het werd door Welzijn buitenspel gezet. De lijst doet opnieuw een gooi naar de macht met lijsttrekker Freddy Byn. Ook een aantal kandidaten van GPS (Groen Progressief Sociaal) staan op de lijst, onder meer socialist Gert Buelens. GPS komt niet meer apart op na tegenvallende verkiezingen zes jaar geleden (5,8 procent van de stemmen en geen enkele verkozene).  

De hete hangijzers   

Mobiliteit

Sint-Martens-Latem voerde deze legislatuur een mobiliteitsplan in. Daardoor zijn heel veel straten in de gemeente zone 30 geworden. Op enkele plaatsen zijn straten afgesloten voor doorgaand verkeer. Er zijn ook enkele extra parkeerverboden. Volgens de oppositie is het plan ingevoerd zonder voldoende overleg te plegen, de meerderheid vindt het plan dan weer noodzakelijk om de rust en de leefbaarheid in de gemeente te bewaren. Het is nu aan de kiezer om te beslissen wie het bij het rechte eind heeft. 

Betaalbaar wonen
Volgens de oppositie maakte het bestuur te weinig werk van betaalbare (sociale) woningen. Verkavelingsaanvragen voor goedkope woningen zouden geweigerd worden. Het bestuur weerlegt die kritiek en zegt dat de druk op de huizenmarkt in Sint-Martens-Latem hoog is. Daardoor is het volgens het bestuur moeilijk om geschikte locaties te vinden. 

Fusie

Sint-Martens-Latem is een relatief kleine gemeente. Het zou kunnen dat de Vlaamse overheid de komende jaren aanstuurt op een fusie. Het is onduidelijk naar welke buurgemeenten Sint-Martens-Latem dan kijkt als favoriete partner. De gemeente zou het liefst haar eigen status bewaren. 

 

kasto80

Meest gelezen