Wat staat er op het spel in Sint-Niklaas?

In Sint-Niklaas is het onzeker dat de huidige coalitie van N-VA en SP.A verder zal besturen. De kans dat burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) zichzelf opvolgt, is groot. Maar gaat hij ook door met de socialisten? En, wat doet SP.A nu het niet in kartel met Groen naar de kiezer trekt? Kunnen Open VLD, CD&V of Groen de socialisten in de meerderheid vervangen? Of wordt N-VA alsnog buitenspel gezet?

Lieven Dehandschutter (N-VA) heeft de beste papieren om burgemeester van Sint-Niklaas te worden, voor de tweede keer op een rij. Zijn partij werd in 2012 de grootste (28,5 procent) en kan dat vermoedelijk ook blijven. Dehandschutter is de vanzelfsprekende lijsttrekker van N-VA.

Geen kartel meer

Coalitiepartner SP.A was, in kartel met Groen, in 2012 nog de tweede grootste politieke familie met 25,7 procent. Maar de kans dat SP.A nu ook zonder Groen dezelfde score haalt, is twijfelachtig. Groen stapte vorig jaar uit dat kartel. De socialisten moeten het dus alleen doen. Als de verkiezingsuitslag tegenvalt, lijkt N-VA op zoek te moeten naar een nieuwe partner. Sint-Niklaas zou zo voor het eerst in zo'n 25 jaar geen socialisten meer in het bestuur hebben. Of het zo ver komt, valt nog af te wachten. SP.A-lijsttrekker en ex-burgemeester Christel Geerts moet de schade beperken. Naast vijf jongeren in de top 10 staan bekende gezichten Steve Vonck (WK-voetbal fandorp, café bij culturele instelling De Casino en ’t Hemelrijk) en winkeluitbater Diederik Mechiels op plaatsen drie en vier.

De uitdagers


Groen trekt voor het eerst in 11 jaar alleen naar de kiezer. De partij raakte in onmin met kartelpartner SP.A, onder meer in het dossier rond het stort van SVK. Op de stortplaats in het centrum van Sint-Niklaas werden asbestdeeltjes ontdekt. Na een hele procedure besloot de Vlaamse regering onlangs dat het hele stort dicht moet. Groen kon zich onder meer niet vinden in de manier waarop de meerderheid het dossier aanpakte. Schepen Sofie Heyrman trekt de lijst voor de groenen. 

De traditionele partijen

CD&V (15,5 procent in 2012) kiest nu voor een mix van nieuwkomers en ervaren gemeentepolitici. Er staan 13 jongeren op de lijst, naast gevestigde waarden als Johan Uytdenhouwen, Lieve Van Daele, Jos De Meyer Jos, Patric Gorrebeeck en Julien Ghesquière.

Open VLD bleef in 2012 nog steken op zo'n 7 procent. Voor de lijsttrekker, huidig gemeenteraadslid en parlementslid, Ine Somers is de opdracht eenvoudig: de twee zetels minstens verdubbelen om kans te maken om mee aan tafel te kunnen zitten bij coalitiegesprekken.  

De extreme en kleine partijen

PVDA  (in 2012 bijna 2 procent) wil deze gemeenteraadsverkiezingen wel voet aan de grond krijgen. De partij liet zich fel opmerken in het asbestdossier. Lijsttrekker Jef Maes zit mee in het actiecomité dat de sluiting van het stort eiste én kreeg. Het is onder meer op basis van stalen die PVDA liet nemen en analyseren dat de storm rond het stort opnieuw losbarstte. De partij komt nu ook met een plan om de terreinen van de stortplaats van SVK (die volledig sluiten) te saneren. De partij zou linkse stemmen kunnen binnenhalen, zeker nu het kartel tussen SP.A en Groen gesprongen is. 

En dan is er nog Vlaams Belang. Frans Wymeersch trekt, zoals verwacht, de lijst. Hij is al 36 jaar de kopman van het Belang in Sint-Niklaas. In 2012 haalde zijn partij vijf zetels binnen (11 procent), zes minder dan in 2006. Het wordt afwachten in welke mate de partij in staat is kiezers van N-VA af te snoepen. 

Ook heel wat andere kleine partijen namen in 2012 deel aan de verkiezingen, zij dienden voorlopig nog geen lijst in voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. 

De hete hangijzers


Asbest

Het hele dossier rond SVK en het asbeststort op de site verhitte de voorbije maanden de gemoederen in Sint-Niklaas. Het was PVDA die de kat de bel aanbond, mogelijk wordt de kleine partij daarvoor beloond. Maar, ook het stadsbestuur kan misschien stemmen winnen door de aanpak van het dossier. De stad vroeg een aantal maanden geleden al de volledige sluiting toen bleek dat er onregelmatigheden waren gebeurd en dat asbestafval niet altijd goed werd afgedekt. Het is ook vooral afwachten wat de verschillende politieke partijen van plan zijn met de site waar het stort nu ligt, de terreinen moeten de komende jaren gesaneerd worden en een herbestemming krijgen. 

Mobiliteit & veiligheid  

Deze legislatuur voerde het bestuur een circulatieplan in om doorgaand verkeer te weren en sluipverkeer tegen te gaan. De stad wil zo ook inzetten op een veiliger situatie voor zachte weggebruikers. Zo belooft Sint-Niklaas om de fietsinfrastructuur verder uit te bouwen. De stad profileert zich als fietsstad maar slaagde er dit jaar niet in om die ook binnen te halen. Of de ingevoerde maatregelen te ver of net niet ver genoeg gingen, moet de kiezer nu beslissen. 

Leegstand

Eén van de uitdagingen voor het stadsbestuur was de toegenomen leegstand in de winkelstraten in het centrum. Bij het begin van de legislatuur stond een recordaantal winkelpanden leeg, onder meer na een lange periode van werken. De stad kon die trend al wat keren met verschillende initiatieven. In de Stationstraat is de leegstand grotendeels weggewerkt, maar in de Nieuwstraat blijven enkele winkelpanden ongebruikt. 

Intimidatie

Sint-Niklaas liet zich ook opmerken omdat het een GAS-boete in het leven riep voor seksuele intimidatie. Mannen die vrouwen nafluiten of ongepaste opmerkingen maken, kunnen zo'n boete krijgen. De reacties op de invoering van de regel waren zowel positief als negatief. 

kasto80

Meest gelezen