Wat staat er op het spel in Wetteren?

In Wetteren hoopt burgemeester Alain Pardaen (CD&V) op een nieuwe ambtstermijn. Coalitiepartners N-VA en Open VLD kampen met interne ruzies en zien kopstukken vertrekken. CD&V lijkt daarvan te kunnen profiteren al staan ook de nieuwe lijst EEN en Groen&Co klaar om ontgoochelde kiezers een stem te geven. Eén ding is zeker: het worden spannende verkiezingen in Wetteren.

In 2012 was er nog een politieke aardverschuiving in Wetteren want na decennia centrumlinks bestuur kwam een centrumrechtse coalitie van CD&V, N-VA en Open VLD aan de macht. CD&V was de grootste partij (27 procent) en mocht de burgemeester leveren. Alain Pardaen trekt ook deze keer de lijst voor de christendemocraten en hoopt op een tweede ambtstermijn.
N-VA was zes jaar geleden de tweede grootste partij in Wetteren (20 procent) en schuift een wit konijn naar voor om minstens even goed te doen. Dokter Herman Van Assche trekt de lijst, het is de allereerste keer dat de man opkomt.
Open VLD (12 procent) rekent op Walter Govaert om stemmen binnen te halen. Govaert was zes jaar geleden nog de kopman van de liberale scheurlijst Respect. Een lijst die met 15 procent toen beter deed dan Open VLD zelf. De twee liberale initiatieven trekken nu samen naar de kiezer onder de naam Open VLD. Het is een publiek geheim dat het niet goed botert tussen Govaert en CD&V. Een voortzetting van de huidige coalitie lijkt dan ook zo goed als onmogelijk. 

Interne twisten

Zowel bij N-VA als Open VLD rommelt het. Enkele N-VA mandatarissen, waaronder twee schepenen, werden uit de partij gezet en stichtten op hun beurt EEN. Ook enkele ex-liberalen vinden er onderdak. Schepen Herman Strobbe trekt de lijst voor EEN. Bij de liberalen is er dan weer onrust omdat Govaert en niet Herman De Wulf de lijst trekt. De oudgediende De Wulf krijgt zelfs geen plaats meer op de lijst van Open VLD. Hij solliciteerde om een plek te krijgen bij EEN, maar werd daar geweigerd. Ook N-VA ziet mensen vertrekken, niet alleen naar EEN maar ook naar Open VLD. Er gebeurden dus heel wat transfers, het is nog niet duidelijk hoe de kiezer daarop zal reageren. De interne verdeeldheid lijkt vooral in de kaart te spelen van CD&V. 

De uitdagers

EEN en Groen&Co zijn de belangrijkste uitdagers van de meerderheidspartijen. EEN is nog nooit opgekomen maar verzamelt wel heel wat prominente namen op de lijst. Verwacht wordt dat het initiatief stemmen zal binnen halen van kiezers die ontgoocheld zijn over het huidige beleid. Als dat er veel zijn, kan EEN wel eens mee aan zet komen om een nieuwe coalitie te vormen.
Ook Groen&Co (10 procent in 2012) laat zich de laatste tijd opvallen en trekt met een de jonge Robbe De Wilde naar de kiezer.
De rol van SP.A en Vlaams Belang (in 2012 allebei goed voor 6 procent) lijkt klein in Wetteren, beide partijen hebben maar één zitje in de gemeenteraad. De inzet van de verkiezingen voor hen is vooral die zetel behouden. De kans dat SP.A of het Belang niet op de oppositiebanken belanden is klein, al weet je bij verkiezingen natuurlijk nooit. 

De hete hangijzers 

De coalitie CD&V, N-VA en Open VLD beloofde in 2012 vernieuwing maar bracht daar, volgens de oppositie, weinig van in huis. Een aantal lopende projecten werd wel tot een goed einde gebracht (nieuw stadsdeel, nieuwe voetgangersbrug...). De oppositie hekelt vooral de leegstand en de verloedering van het centrum. Daarnaast blijven ook kwalitatief en betaalbaar wonen belangrijke thema's.

Verkeer

En, ook de mobiliteit verhit de gemoederen want Wetteren ligt op een belangrijk verkeersknooppunt in de provincie. Al maar vaker staan er in en rond het centrum lange files. Ook de plannen voor de tweede Scheldebrug laten op zich wachten. De gemeente zelf lijkt het dossier niet op de agenda te krijgen blij Vlaanderen, want het is daar dat de definitieve beslissing moet vallen. 

Jeugd

Het uitblijven van meer jeugdinfrastructuur is ook een punt van kritiek. Het Jeugdhuis trekt weinig volk en een degelijke feestzaal voor jongeren is er in de gemeente nog altijd niet. Ook het beloofde skatepark komt er met vertraging: dat zal pas in de loop van volgend jaar af zijn.

Transmigranten
Burgemeester Alain Pardaen is kordaat als het aankomt op de veiligheid op de vrachtwagenparking langs de E40, net zoals in de straten van zijn gemeente, nu er nogal wat transmigranten van op die parking naar Engeland proberen te geraken. Een dodelijke steekpartij op 11 september op de parking in Wetteren deed hem beslissen om die parking te sluiten. De kritiek was niet min: “een gemeente zou niet zelf mogen beslissen over iets wat grote gevolgen heeft voor binnen- en buitenlandse vrachtwagenchauffeurs, er zou gewoon goede beveiliging moeten komen”. Pardaen wil burgemeester blijven. Zullen zijn inwoners hem belonen om zijn inzet voor hun veiligheid? Of zullen zijn uitdagers hem neersabelen en van politieke recuperatie spreken?

kasto80

Meest gelezen