Wat staat er op het spel in Wichelen?

Burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN) zit stevig in het zadel. SAMEN verdedigt deze verkiezingen een absolute meerderheid, N-VA wil beter scoren en de meerderheid breken om mee te kunnen besturen. CD&V Plus en Anders (SP.A) proberen de centrumlinkse kiezer te verleiden.

In Wichelen is burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN) erg populair. Verwacht wordt dat hij ook deze verkiezingen aan zet blijft. Zes jaar geleden haalde SAMEN nog een absolute meerderheid (45 procent). Enkel bij stemmenverlies heeft Taylor een coalitiepartner nodig. 

De uitdagers

De N-VA is de tweede partij in Wichelen (21 procent in 2012). Eric Scheire trekt er de lijst en moet proberen beter te doen. Als SAMEN de absolute meerderheid verliest, kan N-VA zichzelf aanbieden als coalitiepartner om mee te besturen. Maar ook andere partijen maken een kans om in de meerderheid te raken.
CD&V Plus (16 procent) kan Taylor depanneren.
De socialisten komen deze keer op onder de naam Anders. Lijsttrekker is er Gert Van Tittelboom. Bij de vorige verkiezingen haalden de socialisten 7 procent.
Of Vlaams Belang na het tegenvallende resultaat van 2012 opnieuw opkomt (toen was er geen verkozene), is nog niet duidelijk. 

De hete hangijzers

Sport

Wichelen heeft geen eigen sportaccommodatie en daar wilde het bestuur werk van maken. Er zijn nu plannen om op de Bellekouter atletiekpistes, voetbalterreinen, een tribune en een sporthal met parking te bouwen. De werken kosten 6 miljoen euro. Omdat de prijs zo hoog ligt, kan de gemeente ze niet in één keer uitvoeren. Een masterplan heeft de werken nu opgedeeld in fases. Heel wat inwoners zijn benieuwd of het er nu écht van komt. 

Infrastructuur

Ook andere infrastructuurwerken laten op zich wachten. De pastorijen van Schellebelle en Serskamp zijn aan renovatie toe, maar dat is nog altijd niet rond. En, ook de herinrichting van het Ankerplein laat op zich wachten. Daar zouden nieuwe sociale woningen komen.

Knijten 

De gemeente langs de Schelde wordt elk jaar in de zomer geplaagd door vervelende knijten. De muggensoort gedijt goed in de Scheldevallei en in het slib daar, zeker na lange warme en droge periodes. Afgelopen zomer sloegen heel wat inwoners een noodkreet omdat ze de beestjes niet meer de baas konden. Door het extreme zomerweer waren er nog meer knijten dan andere zomers. De gemeente nam bijkomende maatregelen (zo werd er een bres geslagen om het slib onder water te zetten, waarin de dieren eitjes leggen) maar een definitieve oplossing is er niet. Specialisten bekijken nu wel of ze een bacterie kunnen inzetten die de knijt bestrijdt. 

 

kasto80

Meest gelezen