Wat staat er op het spel in Zele?

Blijft burgemeester Patrick Poppe (Open VLD) aan de macht in Zele? Of kunnen CD&V en N-VA, de winnaars van de vorige verkiezingen, vanuit de oppositie de monstercoalitie breken? De afgelopen zes jaar was in de gemeente een alliantie van Open VLD, ZDB, Lijst MASSART en SP.A/Groen aan de macht.

Patrick Poppe (Open VLD) is al drie legislaturen burgemeester en hoopt er in oktober nog één bij te doen. Zes jaar geleden liep het bijna mis voor Poppe toen CD&V en N-VA de verkiezingen in Zele wonnen. Open VLD bleef wel de grootste partij (29 procent) en kon de twee partijen buitenspel zetten door een monstercoalitie met kleinere politieke partijen. Lijst MASSART (10 procent), Zeelse Democratische Belangen (ZDB) (8 procent) en het kartel SP.A/Groen (7 procent) maakten de voorbije zes jaar samen met Open VLD de meerderheid uit.  

Open VLD

Open VLD trekt opnieuw met Patrick Poppe als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester naar de kiezer. Voor 14 oktober trekt Open VLD de kaart van de vernieuwing met vijftien gloednieuwe namen. Zo koos huidig schepen Sabine Hoogewys er zelf voor om haar tweede plaats af te staan aan nieuwkomer Evy Beirnaert. De jongste van de lijst is nieuwkomer Dries Van Hecke (19), Annie Benaerens (75) is de oudste op de lijst. Op de derde plaats staat huidig schepen Dirk De Mey en de vierde plaats is voor nieuwkomer Vanessa Gelorini. De volgende plaats is voor huidig schepen Geert Roosenboom.

Lijst MASSART/Zele Vlakaf

De Lijst MASSART depanneerde Open VLD nog in de huidige coalitie maar trekt nu in kartel met oppositiepartij N-VA naar de kiezer (zie verder). De nieuwe alliantie heet Zele Vlakaf. Onder meer huidige OCMW-voorzitter Tom De Bruyne (Lijst MASSART) staat op de kartellijst. Het kartel wil graag mee besturen. 

Zeelse Democratische Belangen (ZDB)

De partij ZDB of Zeelse Democratische Belangen trekt met een sterk vernieuwde en verjongde lijst naar de verkiezingen. Schepen Guy De Roover is lijsttrekker, de 22-jarige Sanne Floryn staat op plaats twee. 

SP.A

Het kartel SP.A/Groen kon in 2012 maar één zetel binnenhalen maar raakte toch in de coalitie. Het kartel mocht een schepen leveren, dat werd Serdar Celik. Hij trekt ook nu de lijst van de socialisten. Zij komen niet meer in kartel op. Groen heeft voorlopig geen aparte kieslijst ingediend. 

De uitdagers

CD&V

CD&V kon in 2012 nog winnen maar werd niet de grootste partij. De partij kwam niet aan zet om coalitiepartners te zoeken en Open VLD slaagde erin om een monsteralliantie te sluiten met een aantal kleinere partijen. CD&V werd dus naar de oppositiebanken verdreven. De komende zes jaar wil CD&V wél meebesturen. Lijsttrekker Hans Knop is ook duidelijk kandidaat-burgemeester.

N-VA/Zele Vlakaf

De andere winnaar van de vorige verkiezingen was N-VA. De partij haalde 14 procent van de stemmen. Toch belandde ze in de oppositie. N-VA wil nu graag mee aan het roer komen en trekt samen met de voormalige Lijst MASSART naar de kiezer. Het nieuwe initiatief heet Zele Vlakaf. Als het kartel even goed scoort als de beide afzonderlijke partijen in 2012, kan het de scores van Open VLD en CD&V evenaren of zelfs overtreffen. Het zou een politieke aardverschuiving betekenen want al decennia wisselt de macht in Zele tussen de liberalen en de christendemocraten. Herman Van Driessche is lijsttrekker, ook volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde staat op de lijst. 

Andere partijen

Ex-ZDB'er Francis De Donder stapt met het eigen initiatief Leefbaar Zele naar de kiezer. Hij gaat hiermee voor een netter en veiliger Zele. De Donder liet zich afgelopen legislatuur opmerken omdat hij onder meer voorstelde om een GAS-boete in te voeren voor seksuele intimidatie (bv. mannen die vrouwen nafluiten). Ook Tamara Van Laere, ex-N-VA-gemeenteraadslid, staat op de scheurlijst. Het is de eerste keer dat Leefbaar Zele opkomt, het is dus erg moeilijk om in te schatten of het initiatief zal scoren. 

Ook de Belgische Unie - Union Belge (B.U.B.) komt op in Zele. Lijsttrekker is de jonge Ruben van Miegroet. Vlaams Beleid Zele (Vlaams Belang) haalde in 2012 niet genoeg stemmen voor een zitje in de gemeenteraad, het is onduidelijk of de partij deze keer opnieuw opkomt. 

De hete hangijzers

Onveiligheid

Eén van de belangrijkste thema's bij de verkiezingen is het grote onveiligheidsgevoel in de gemeente. In Zele hangen er nu ongeveer 60 camera's om verschillende vormen van criminaliteit of overlast op te sporen. De gemeente heeft vaak te kampen met roekeloze chauffeurs en af en toe vinden er ook straatraces plaats. Zele kreeg de afgelopen zes jaar ook te maken met trouwstoeten van wagens die het verkeer ophielden of zich niet aan de regels hielden. In de gemeente maken veel mensen zich ook zorgen over drugsgebruik. En ook sluikstort en zwerfvuil zijn veel inwoners een doorn in het oog. Ook daar kunnen de camera's helpen al lijkt het niet duidelijk of alle inwoners die inspanningen voldoende vinden.

Armoede en radicalisme

Zele is één van de armste gemeenten van Oost-Vlaanderen. Eén op de vijf kinderen wordt er geboren in de kansarmoede (cijfers Kind & Gezin). De voorbije legislaturen is daar weinig verandering in gekomen ondanks verschillende maatregelen. De slechte socio-economische situatie heeft onder meer ook tot gevolg dat Zeelse jongeren met een migratieachtergrond gevoeliger kunnen zijn voor onder meer radicalisering. Daar heerst in de gemeente grote bezorgdheid over, zeker nadat OCAD verkeerdelijk communiceerde dat er een jongere uit de gemeente naar Syrië was vertrokken om er mee te vechten. Burgemeester Poppe organiseerde samen met de politie een infovergadering over het onderwerp, maar het is niet zeker of alle inwoners gerustgesteld zijn. 

Mobiliteit

De straatraces zijn de voorbije jaren verminderd maar de gemeente kampt wel met  vrachtverkeer dat via sluiproutes door woonzones rijdt. Er kwamen op sommige plaatsen al betonblokken die het voor vrachtwagens onmogelijk maken om door te rijden, maar of het probleem daar helemaal mee verholpen is, is niet zeker.

kasto80

Meest gelezen