Wielermuseum Koers in Roeselare mikt ook op jeugd

Het nieuwe wielermuseum Koers in Roeselare wil meer dan alleen maar de echte koersliefhebbers aanspreken. Dé uitvalsbasis voor kinderen en jongeren is De Fabriek. Daar wordt gecreëerd, gefabriceerd en getranspireerd. Zoals het hoort in een fabriek. Wanneer in De Fabriek geen klassen actief zijn, vinden er workshops, ateliers en infomomenten voor kleinere groepen plaats.

Zondag, op Open Monumentendag, is het eindelijk zover: het nieuwe wielermuseum van Roeselare gaat open. Het museum op het Polenplein heeft de voorbije drie jaar een echte metamorfose ondergaan. Het heet voortaan "Koers". Het gebouw werd grondig gerenoveerd en zal ook dienst doen als toeristisch onthaalpunt. Maar het verhaal van de wielersport staat natuurlijk centraal.

Koers is… Ja, wat is koers nu eigenlijk? Op de KOERS-zolder krijgen de bezoekers een uitgebreid antwoord op die vraag. Ze kunnen er proeven van de verschillende facetten van de wielersport. Want koers is méér dan alleen maar competitie. Koers is ook cultuur, wetenschap, oorlog, kermis, toewijding, emotie én commerce. Dat zie je er allemaal aan de hand van wielertruitjes, fietsen en allerlei andere wielerobjecten.

Allez Jempi

Er is ook "Allez Jempi", een ruimte in Koers over het leven en de carrière van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré. Die Roeselaarse volksheld wordt in 1970 op amper 21-jarige leeftijd wereldkampioen, maar overleed één jaar later tijdens een tragisch ongeval in een kermiskoers. De begrafenis van Monseré groeit uit tot een haast hysterische uiting van volksverdriet. Allez Jempi is één grote hulde aan deveel te vroeg gestorven Roeselaarse kampioen maar staat tegelijk symbool voor de gevaren van de wielersport.

Opening

KOERS. Museum van de Wielersport is op zondag 9 september gratis te bezoeken. Er staan de hele dag activiteiten voor jong en oud gepland.

Meest gelezen