Videospeler inladen...

Zes liter water om één liter bier te brouwen ? Dat moet met minder kunnen

Zes liter water om een liter bier te maken, dat verbruik moet naar beneden. Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft met negen brouwerijen een "Green Deal" gesloten,  waarin de brouwers zich engageren om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verlagen tegen 2022.

Om bier te brouwen heb je water nodig, maar niet alleen voor het bier zelf. Het gerstenat moet op vaten getrokken en later gebotteld worden, en die recipiënten dienen gereinigd, de brouwinstallaties moeten gespoeld worden en er is koeling nodig. Daar is allemaal bijzonder veel water voor nodig, zodat je ten slotte aan zes liter water per liter bier komt.

Negen brouwers beloven nu dat ze gaan samenwerken om dat waterverbruik te verminderen, en ze gaan daarvoor ook kennis uitwisselen. Maar ze verwachten ook inschikkelijkheid van de overheid, want vandaag moeten de brouwers hun flesjes reinigen met drinkwater.

Dat zouden ze ook kunnen doen met gerecycleerd water, vindt de Vlaamse Milieumaatschappij. Het kwalitatief betere drinkwater kan dan volledig gebruikt worden om lekker bier te brouwen, want met dat drinkwater moeten we zuiniger beginnen om te springen.

Het initiatief voor deze “Green Deal” komt van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Negen brouwerijen doen mee: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe-Vichte. Schauvlieghe doet een oproep aan andere brouwerijen om ook mee te doen: “Intelligent en bewust omgaan met water is aangewezen voor elke brouwerij."

Meest gelezen