Zuhal Demir: "Wie lid is van Schild & Vrienden kan geen lid zijn van N-VA"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over de Pano-reportage over Schild & Vrienden, de jongerenorganisatie die zich naar de buitenwereld voorstelt als gematigd, maar achter de schermen racistische en seksistische boodschappen verspreidt. Sommige leden zijn ook lid van de N-VA, maar Demir is duidelijk daarin: "Zij horen niet thuis bij ons, dat is onverenigbaar met waar wij voor staan."

De jongerenorganisatie Schild & Vrienden ligt zwaar onder vuur na de Pano-uitzending van gisteren. Die bracht aan het licht dat de rechtse organisatie niet zo gematigd is als ze zelf beweert. In geheime groepen op internet verspreidden ze racistische, antisemitische en seksistische boodschappen.

Staatssecretaris Demir veroordeelde de reportage gisteravond in scherpe bewoordingen op Twitter, in "De ochtend" op Radio 1 herhaalde ze die boodschap. "Ik zag nul respect voor vrouwen, holebi's, andersdenkenden... Ze hebben de mond vol over verlichting en westerse waarden, wat we zagen gaat daar lijnrecht tegenin. We kunnen niet anders dan dat sterk veroordelen." Gedachten en meningen zijn vrij, ja, maar ook dat botst op grenzen, zegt Demir. "Het parket en de betrokken diensten moeten dit wat mij betreft wel verder onderzoeken, dit kan heel gevaarlijk zijn."

"Idiotieën die onverenigbaar zijn met onze waarden"

De N-VA kwam ook aan bod in de reportage toen bleek dat sommige leden van Schild & Vrienden ook lid zijn van de partij. "Dat er jongeren van Schild & Vrienden actief zouden kunnen zijn bij N-VA, ontken ik niet. Maar wat mij betreft is er voor hen geen plaats bij ons, of ergens anders. Wie lid is van Schild & Vrienden, kan geen lid zijn van de N-VA. Dat is onverenigbaar."

Wat mij betreft is er voor hen geen plaats bij ons, of ergens anders

Zuhal Demir

"Ze verkondigen idiotieën die onverenigbaar zijn met onze waarden en ons inclusieve partijdenken. Wij denken op een totaal andere manier over Vlaamse identiteit. Ik hoor dat sympathisanten van Schild & Vrienden over mij zeggen dat ik niet tot hun volk behoor, ja, dat staat in schril contrast met wat wij zeggen over Vlaamse identiteit die inclusief is en waar ik en andere mensen van onze partij achter staan."

Een van de leden van Schild & Vrienden zou op de N-VA-lijst in Aalst staan. "Wat mij betreft kan die daar niet blijven. Die man is nu in het buitenland, er moet wel eerst een gesprek met hem komen om alles na te gaan, in plaats van nu al te reageren. Maar als hij bij Schild & Vrienden zit, hoort hij niet thuis op de lijst."

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in "De ochtend"

Herbekijk de volledige reportage

Videospeler inladen...

Meest gelezen