BELGA/BOGAERTS

1.708 kinderen liepen verloren deze zomer aan de Belgische kust

Deze zomer zijn er bijna 1.700 kinderen verloren gelopen op het strand aan de Belgische kust. Dat zijn er gemiddeld 27 per dag. Dat blijkt uit cijfers van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen. Het record van 2003 werd niet gebroken. Toen liepen er bijna 2.500 kinderen verloren.

De strandredders aan de Belgische kust hadden deze zomer de handen vol. Tijdens de maanden juli en augustus brachten ze 1.708 kinderen veilig terug bij hun ouders of begeleiders. In de maand juli waren 1.100 kinderen eventjes de weg kwijt en in augustus waren dat er 608. De cijfers liggen een pak hoger dan vorig jaar, toen liepen er 806 kinderen verloren, maar dat heeft uiteraard te maken met het schitterende weer deze zomer.

Het was de afgelopen zomer erg druk was op het strand. “Vooral tijdens de maand juli was het koppen lopen op het strand. In sommige badsteden lagen de strandbezoekers als sardientjes op elkaar. Het hoeft dan ook niet te verwonderden dat kindjes hun ouders of begeleiders in deze mensenmassa moeilijk konden terugvinden.”, aldus Johnny Devey, voorzitter van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV).

In sommige badsteden lagen de strandbezoekers als sardientjes op elkaar

Johnny Devey, voorzitter IKWV

Na de schitterende julimaand leek het even alsof de cijfers afstevenden op een nieuw record, maar de kalmere maand augustus bracht de cijfers weer in evenwicht. Daardoor werd het 15-jaar oude record van 2003 niet verbroken. Toen liepen er bijna 2.500 kinderen verloren.

Meeste verloren gelopen kinderen in de populaire badsteden

De meeste kinderen liepen verloren in de populaire badsteden Oostende (625) en Blankenberge (369). In Bredene en Zeebrugge hadden de strandredders het dan weer veel rustiger met het herenigen van kinderen en ouders, met resp. 15 en 17 verloren gelopen kinderen.

"We merken dat in de steden Oostende en Blankenberge de meeste kinderen verloren lopen", zegt An Beun van IKWV. "Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het zeer drukke en populaire badplaatsen zijn, waar ook een station gevestigd is."

In de meeste gevallen waren de kinderen binnen de 5 à 10 minuten terecht

An Beun, IKWV

Succes polsbandjes

In twee badsteden (Oostende en Middelkerke) kunnen kinderen die verloren lopen zich oriënteren op basis van de zogenaamde verdwaalpalen. Maar deze zomer blijkt vooral het succes van de polsbandjes die door de redders worden verdeeld.

“Voor het eerst zaten we volledig door onze voorraad van 750.000 gratis exemplaren heen. Gelukkig hadden we nog een kleine stock van vorige jaren en konden we zo toch aan alle kinderen een polsbandje bezorgen”, zegt Johhny Devey.

Voor het eerst zaten we volledig door onze voorraad van 750.000 gratis polsbandjes heen

Johnny Devey, voorzitter IKWV

Door de polsbandjes is een tussenkomst van de redders niet altijd nodig. Badgasten die een verdwaald kindje opmerken, bellen vaak rechtstreeks met het nummer op het polsbandje en kunnen zo de kinderen herenigen met hun ouders zonder tussenkomst van de redders. Hierdoor kan het cijfer van het aantal verloren gelopen kinderen deze zomer wel hoger zijn dan 1.708.

Meest gelezen