Videospeler inladen...

600 km windsurfen langs de Franse, Belgische en Nederlandse kust op een gerecycleerde surfplank

Merijn Tinga, een Nederlandse surfer en kunstenaar, heeft een opmerkelijk plan: 600 kilometer windsurfen op een ge-3D-printe surfplank, gemaakt van 5.000 gerecycleerde plastic flessen uit de zee. Hij vertrekt in Le Havre, in Frankrijk en surft tot in Scheveningen, in Nederland, waar hij zal aankomen op zaterdag 15 september, World CleanUp Day. De enige officiële stop in ons land komt er volgende week donderdag aan, in Bredene. Het vertrek was gepland voor vandaag, maar is uitgesteld door een gebrek aan wind. Morgen of maandag moet het wel lukken, en met wat geluk kan hij de verloren tijd nog inhalen.

Zeggen dat er veel plastic in onze zeeën drijft, is een open deur intrappen. En statiegeld op plastic verpakkingen is voor sommigen een van de oplossingen om het probleem aan te pakken. Ook Merijn Tinga is een believer. En om zijn idee kracht bij te zetten, gaat hij dus surfen, op een surfplank die gemaakt is van plastic afval uit de zee.

Merijn Tinga, kunstenaar en surfer (foto Facebookpagina Plastic Soup Surfer)

Van Seine tot Rijn

De mondingen van de Seine en de Rijn zijn niet toevallig het begin- en eindpunt van de tocht. Het zijn 2 grote Europese rivieren die veel plastic van het vasteland meenemen naar zee, en zo ook een deel van het probleem veroorzaken. Tijdens de tocht komt de surfer 2 keer aan land: één keer in Boulogne en één keer in Bredene, volgende week donderdag. Hij zal er een ontmoeting hebben met minister Tommelein, burgemeester Vandenberghe en de Proper Strand Lopers.

U kunt de tocht van Merijn Tinga volgen op zijn Facebookpagina Plastic Soup Surfer. Het Facebookfilmpje bovenaan dit artikel vat samen waar het Tinga om te doen is.

De route voor de komende dagen. (kaart Facebookpagina Plastic Soup Surfer)

Meest gelezen