Asielaanvragen voor tweede maand op rij gestegen

De voorbije maand is de stijging van het aantal asielaanvragen doorgezet. In juni vroegen 2.117 mensen asiel aan, in augustus waren er dat in totaal 2.368. Opvallend is dat er meer Palestijnen in ons land aankloppen om bescherming. 

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft de nieuwe asielcijfers vrijgegeven aan VRT NWS.  Daar werd naar uitgekeken, omdat de maand juli een plotse stijging had getoond, na de vijf stabiele maanden voordien. In juli steeg het aantal naar 2.117, in het voorjaar schommelden de aanvragen rond de 1.700 tot 1.800. 

Augustus toont aan dat de stijging zich doorzet, met 2.368 aanvragen. Dat is het hoogste cijfer sinds januari 2016, toen 2.842 aanvragen werden ingediend. Onder de aanvragen bevinden zich ook die van 178 mensen die aankwamen in het kader van het hervestigingsprogramma, zoals Syriërs die al geregistreerd waren in landen als Libanon of Turkije.

De top drie van de landen van herkomst is ook dezelfde als in juli. De mensen uit het conflictland Syrië maken de grootste groep uit, gevolgd door de Palestijnen en de Irakezen.  De Palestijnen komen vooral uit de Gaza-strook en komen Europa doorgaans via Spanje binnen, soms zelfs na een omweg via Latijns-Amerika. Ook Rusland en Irak zitten in de lift. Afghanistan, Guinée en Turkije blijven stabiel op een hoog niveau. 

Dublin-effect

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat er vooral zogenoemde Dublin-dossiers bij gekomen zijn. "Het gaat dus om mensen die al asiel hebben aangevraagd in een ander Europees land, vaak is dat Duitsland, en dan na een negatieve beoordeling doorreizen naar België. Ze hopen hier wél asiel te krijgen maar dat is natuurlijk niet het geval want wij passen de Dublin-procedure toe. Die mensen moeten dan terug naar Duitsland."

De regering blijft inzetten op ontradingscampagnes en de versterking van de controles van de buitengrenzen. Ook de strijd tegen de zogenoemde secundaire stromen, van mensen die binnen de EU verhuizen, zou moeten worden verhoogd, zo luidt het. 

Meest gelezen