Beke (CD&V) over Schild & Vrienden: “Politici moeten in eigen boezem kijken”

Politici “oogsten wat ze zaaien”. Dat schrijft voorzitter van CD&V Wouter Beke in een opinietekst na de “Pano”-reportage over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden. Hij noemt de partij niet bij naam, maar tussen de regels door klinkt er een mogelijke boodschap richting N-VA. In een interview deze ochtend zegt Beke dat hij "uitdrukkelijk niet één partij vermeldt" in zijn tekst. 

"Is Schild & Vrienden een marginaal gebeuren? Of het gevolg van een samenleving die opschuift naar een nieuw normaal? Ik vrees het tweede. En politici moeten daarvoor in eigen boezem kijken", schrijft Wouter Beke (CD&V) in een opinietekst.

Beke wijst naar de politiek voor het ontstaan van verenigingen als Schild & Vrienden. Hij maakt zich zorgen over een "verruwing en verharding" in de samenleving die mensen wegdrijft van de politiek, richting bewegingen als Schild & Vrienden. “Mensen die een politiek mandaat hebben, moeten een voorbeeldfunctie innemen.”

Tussen de lijnen: boodschap richting N-VA?

Beke viseert naar eigen zeggen niet één partij. "Ik heb een algemene analyse gemaakt", zegt hij. Toch lijkt de kritiek op verschillende plaatsen richting N-VA te gaan. 

Beke verwijst bijvoorbeeld naar het debat over de lessen burgerschap die zullen worden georganiseerd in het katholiek onderwijs. Voor dat nieuw vak "mens en samenleving" sneuvelde een uur Nederlands uit het vast lessenpakket. 

"Daar volgt dan een afgeleide discussie over een uur Nederlands op. De essentie is dat we burgerschap in het onderwijs willen bijbrengen." Die discussie werd vooral aangevoerd door coalitiepartner N-VA, met reacties van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-vA) en Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA). 

Die lessen burgerschap hebben geen zin, zegt Beke, als “populaire politici” “zelf het conflict voeden, mensen beledigen of tegen elkaar opzetten”. Met de verwijzing naar "populaire politici" verwijst Beke mogelijk naar Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), de tweede populairste politicus van Vlaanderen, na premier Charles Michel (MR). 

Vraag je af of hij eigenlijk wel meerwaarde heeft, de tweet die je net wilde sturen.

Hij eindigt zijn tekst met de raad: “vraag je af of hij eigenlijk zelf wel een meerwaarde heeft, die tweet die je net wilde sturen. Niet in termen van volgers op je pagina of aandacht in de krant, maar van winst voor de mensen in je land". Dat laatste zou een verwijzing kunnen zijn naar het twittergedrag van diezelfde Theo Francken (N-VA). 

Gisteren bleek dat een CD&V-kandidaat in Stekene aanwezig was geweest bij een activiteit van Schild & Vrienden. De jongen zette een stap opzij en komt niet op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Is er dan ook een "verruwing" bij CD&V zelf? "Mijn boodschap geldt ook voor mijn eigen partij", geeft Beke toe.  

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zegt deze ochtend dat hij de uitspraken van Beke betreurt. "Ik vind het jammer dat CD&V de unanieme veroordeling doorbreekt“, zegt Bourgeois. "Ik kan begrijpen dat er enige commotie is over het feit dat Theo het zo goed doet."

Beluister hier het volledige interview met Wouter Beke in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen