Videospeler inladen...

Beton uitbreken wordt geld waard

Vlaanderen trekt bijna vijf miljoen euro uit voor burgers, bedrijven en lokale overheden die grondverhardingen in beton of asfalt uitbreken en vergroenen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Een professor waterbouwkunde noemt het een goede eerste maatregel, de afval- en recyclagesector steunt de maatregel, en wijst erop dat het beton en asfalt dat eventueel uitgebroken zal worden, voor 100 procent recycleerbaar is. 

Veertien procent van Vlaanderen is vandaag verhard. "Regen verdwijnt nu vaak meteen in de riolering in plaats van in de grond", legt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) uit. "Gevolg hiervan is dat we bij hevige regens vaak kampen met wateroverlast omdat onze rioleringen de hoeveelheid aan water niet kunnen slikken. Daarbij komt ook nog eens dat beton en asfalt de hitte vasthouden, waardoor het 's avonds minder snel afkoelt."

Met de nieuwe maatregel wil de minister dit voorkomen. Niet alleen particulieren, maar bijvoorbeeld ook scholen die hun speelplaats ontharden, kunnen in aanmerking komen. Per project is er maximum 250.000 euro te verkrijgen.

Eerste belangrijke stap om het percentage van veertien procent verharding naar beneden te halen

Patrick Willems, professor waterbouwkunde KU Leuven

Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KU Leuven, vindt het alvast een zeer goede maatregel. "Heel veel mensen liggen niet wakker van de problemen die een gevolg kunnen zijn van onze verhardingswoede", zegt Willems. "De enige manier om die verharding wat terug te dringen is met dit soort financiële stimulansen werken. Het is een maatregel die we eigenlijk al heel lang bepleiten."

Voor professor Willems is dit een eerste belangrijke stap om het percentage van 14 procent naar beneden te halen en mogelijks terug te gaan naar het percentage van in de jaren 80, zo'n tien procent. "Het is natuurlijk een eerste maatregel. Tegen 2040 hebben we ook nog die betonstop die gepland is. Maar dit is alvast een belangrijke stap, ook op vlak van bewustwording, sensibilisering."

Verwijderd beton is 100 procent recycleerbaar

De afval- en recyclagesector steunt de maatregel en zegt dat het verwijderde beton en asfalt voor 100 procent gerecycleerd kan worden.

Volgens de algemeen directeur van de sectorfederatie Go4Circle betekent de maatregel ook een stimulans voor de circulaire economie, en zal hij heel wat positieve gevolgen hebben voor de maatschappij.  

"Het voordeel van de recyclage is dat betonfabrikanten nieuwe betonproducten voor bijvoorbeeld gebouwen, daardoor meer en meer op basis van gerecycleerd beton kunnen maken. Zo vermijden we dat ze zand en grind – grondstoffen die steeds zeldzamer en dus ook duurder worden – moeten blijven ontginnen en invoeren", zo zei algemeen directeur Stany Vaes.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen