Bourgeois gelooft niet dat politiek taalgebruik zorgt voor groep als Schild & Vrienden 

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) ziet absoluut geen verband tussen het taalgebruik van sommige politici en bewegingen als Schild & Vrienden. Wouter Beke, voorzitter van CD&V, schreef in een opinietekst dat "populaire politici" in "eigen boezem moeten kijken" wanneer zulke organisaties opkomen, een mogelijke verwijzing naar Theo Francken (N-VA). "Ik vind het jammer dat Groen en CD&V de unanieme veroordeling van Schild & Vrienden doorbreken", zegt Bourgeois deze ochtend. "Ik kan begrijpen dat er commotie is over het feit dat Theo het zo goed doet."

In een tekst op de website van zijn partij stelde CD&V-voorzitter Beke woensdag dat sommige politici zich moeten bezinnen en in eigen boezem moeten kijken. Hij noemde geen namen, maar als hij het had over "populaire politici met een grote aanhang" kom je al gauw terecht bij staatssecretaris Francken.

N-VA-kopstuk Bourgeois gelooft niet dat er een verband is met het taalgebruik en gedrag van politici. "Niemand was op de hoogte van het dark web achter die beweging. Elke partij heeft die extreemrechtse beweging veroordeeld. Groen en CD&V gaan nu die unanieme veroordeling doorbreken", zegt Bourgeois in "De Ochtend" op Radio 1. En passant had Bourgeois het over contacten tussen CD&V'ers en de Turkse extreemrechtse Grijze Wolven.

Er zijn CD&V'ers die banden hebben met extreem-rechtse Grijze Wolven van Turkse origine

Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) kaatst de bal terug naar Beke. Op Twitter citeert ze de Bijbel, met de boodschap dat Beke beter eerst naar zijn eigen partij kijkt. 

Beke benadrukt dat hij expliciet geen partij heeft vermeld in zijn tekst. "Het is een oproep om te zeggen dat mensen met publieke functies moeten kijken hoe ze daarmee omgaan." Beke reageert ook op de uitspraken van Bourgeois: "Ik raad de minister-president aan om eerst de tekst te lezen.” 

Beluister hier het gesprek met Geert Bourgeois over de opinietekst van Wouter Beke, in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen