Videospeler inladen...

Braziliaanse uiterst rechtse presidentskandidaat Bolsonaro neergestoken tijdens rally

De uiterst rechtse politicus Jair Bolsonaro was op verkiezingscampagne toen hij te midden van een grote massa werd neegestoken. Een verdachte is opgepakt. Bolsonaro maakte volgens de peilingen grote kans om de presidentsverkiezingen van volgende maand te winnen, als de populaire ex-president Lula niet mag meedoen. 

De uiterst rechtse politicus Jair Bolsonaro wordt door velen de Braziliaanse Trump genoemd. Hij heeft zich al laten opmerken door neerbuigende racistische, homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken en hij wil de wapenwet versoepelen. Als oud-militair hemelde hij de dictatuur op van de jaren '80.

Bolsonaro was op campagne in de zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais. Toen hij door een grote menigte liep, kreeg hij een messteek. Hij werd door zijn aanhangers meteen naar een wagen gebracht. Volgens de dokters heeft Bolsonaro een diepe en levensbedreigende wonde aan zijn ingewanden opgelopen. Hij is twee uur lang geopereerd en is nu in een kritieke maar stabiele toestand. 

De dader werd meteen door de omstaanders gegrepen en afgeranseld. Aan de politie zei de 40-jarige man dat hij alleen handelde en dat zijn daad "door God" was ingegeven. De dader had op sociale media al kritiek geuit op Bolsonaro en is een fan van links in Brazilië en van de Venezuela.

Afkeurende reacties

Al de rivalen van Bolsonaro hebben de moordpoging afgekeurd.  Ze zullen vandaag geen campagne voeren. President Temer noemde de aanval "onaanvaardbaar" in een democratische staat.  Zijn aanhangers kwamen op straat om hun woede te uiten. 

De moordpoging op Bolsonaro brengt de nu al chaotische en onvoorspelbare kiescampagne in Brazilië nog meer in de problemen.  Er wordt gevreesd dat vandaag, op onafhankelijkheidsdag, het geweld hoog zou kunnen oplaaien, wanneer politieke groeperingen massaal op straat komen. 

De kleine partij PSL (Sociaal Liberale Partij) van Bolsonaro krijgt weinig uitzendtijd en moet kiezers lokken via de sociale media en rally's. Bolsonaro heeft miljoenen volgers, onder meer evangelische christenen steunen zijn anti-abortusstandpunt. Maar de rally van gisteren werd hem bijna fataal.  

Meest gelezen