Cara Mund: "Ze hebben me een jaar lang systematisch doodgezwegen"

Het had het jaar van de verandering moeten worden voor Miss America, nadat in december vorig jaar de toenmalige CEO in opspraak gekomen was na gelekte mails met vrouwonvriendelijke opmerkingen. Het nieuwe beleid ging het allemaal anders doen en besliste zelfs in juni om het badpakkendefilé te bannen bij de jaarlijkse verkiezing. Maar de huidige Miss America, Cara Mund, gooide in augustus roet in het eten. Veel roet zelfs, waardoor de verkiezing van de nieuwe Miss America morgennacht in mineur verloopt.

De nieuwe wind in de organisatie van Miss America moest gebracht worden door Gretchen Carlson, zelf ooit Miss America, en Regina Hopper. Maar de winnares van vorig jaar merkte weinig van die nieuwe wind en liet dat midden augustus in een open brief op Facebook weten in niet mis te verstane taal: "Botweg mag je wel stellen dat mijn stem noch gehoord noch gewild is door de huidige bazen. Ze hebben geen enkele interesse getoond om me beter te leren kennen. Ze hebben me systematisch doodgezwegen, mijn aandeel verminderd, me verwaarloosd en me, de ene keer al subtieler dan de andere keer, mijn titel van Miss America afgenomen."

"De opeenstapeling van onbeleefde opmerkingen, passief-agressief gedrag, kleinering en ronduit uitsluiting heeft zijn tol geëist. Ik mocht geen interviews geven, mocht niet deelnemen aan evenementen. Ze wisten soms niet eens hoe ik juist heette. Toen ik daarover een opmerking maakte in de pers heeft men beslist om mijn afscheidsspeech bij de volgende Missverkiezing te beperken tot 30 seconden."

"De nieuwe bazen lieten me snel weten dat er maar één Miss America kon zijn op hetzelfde moment. En dat was ik niet!", concludeerde Mund nog, verwijzend naar Carlson die zichzelf als dè Miss America zag.

In interviews met celebritywebsite The Hollywood Reporter en het praatprogramma Good Morning America lichtte de 24-jarige Mund daarna haar opmerkingen nog toe:

"Na de veranderingen aan de top besefte ik dat er groeipijnen zouden optreden. Wat wel eigen is bij iedere verandering. Maar die pijnen deden wel heel erg pijn."

"Ik moest stappen ondernemen, voor de toekomstige Miss en alle andere deelneemsters. Ik wilde niet dat ze hetzelfde als ik zouden meemaken."

"Het ging van kwaad naar erger en ik bleef maar denken: "Zou het misschien mijn fout zijn?" Toen ik een jurk van Lagerfeld droeg, zei Hopper: "Bah! Je zou die beter verbranden. Zoiets moet je nooit meer dragen.""

"Toen er een belangrijke lunch was met de National Press Club was ik niet uitgenodigd. Waarom niet? Ik had die mensen toch al vroeger in een speech toegesproken. Het is toch evident dat men Miss America mee uitnodigt, want ik ben toch het gezicht daarvan. Bovendien heb ik gestudeerd en ben ik welbespraakt. Maar ik mocht er niet bij zijn. Net zoals tijdens een reis naar Cannes, waar Carlson in het kader van Miss America over #metoo ging praten. Zonder mij!"

"Ik zou de organisatie met mijn brief sponsorgelden gekost hebben. Maar er zijn geen namen genoemd. Ik ben daarentegen wel door 2 sponsors gecontacteerd die mijn actie toegejuicht hebben."

"Ach, als ze mijn kroontje alsnog willen afpakken? Ze doen maar. Het is het allemaal waard geweest. Ik heb geen spijt van mijn opmerkingen."

Zover is het niet gekomen en Mund stond de afgelopen dagen breed te glimlachen met de deelneemsters. "Opnieuw monddood gemaakt?", vroegen verschillende nieuwsmedia zich af, terwijl Carlson "deze verkiezing voor 100 procent wil laten draaien rond het mondiger maken van vrouwen". "En voor Mund betekent dat dus nog 30 seconden om afscheid te nemen", concludeerde een Australische nieuwswebsite alvast.

In de nacht van zondag op maandag zal voor de 92e keer een Miss America gekozen worden. Het badpakkendefilé zal vervangen worden door een gesprek met de jury. Het evenement wordt live uitgezonden door tv-zender ABC. De bekendste ex-Miss America is ongetwijfeld Vanessa Williams, die na haar verkiezing een goed gevulde tv-carrière uitbouwde en wereldhits had met onder meer "Save the best for last" en "Colors of the wind".

Meest gelezen