Copyright: Anna van Kooij

Chokri Ben Chikha dreigt zichzelf in brand te steken tijdens het Nederlands Theaterfestival

Chokri Ben Chikha opende gisteren het Nederlands Theaterfestival in Amsterdam met een opvallende actie. De Vlaamse theatermaker dreigde zichzelf in brand te steken. Hij gooide vloeistof uit een jerrycan over zich heen en vroeg het publiek om een vuurtje. 

Chokri Ben Chikha mocht gisteren het Nederlands Theaterfestival in Amsterdam openen. In zijn speech “Staat van het theater” roept Ben Chikha de theaterwereld op om meer maatschappelijke actie te ondernemen.

In een samenleving waar "de politiek zich steeds meer van theatrale middelen bedient”, stelt Ben Chikha de huidige functie van theater in vraag. “Moeten kunstenaars op zoek naar een andere rol?”

Copyright: Anna van Kooij

Chokri Ben Chikha beschrijft de maatschappelijke rol van het theater. “Wij hebben iets wat niemand anders heeft. Niet de rechters, niet de politie, niet de politiek, niet de sociaal werkers, niet het onderwijs”, speechte Ben Chikha. “Wij hebben een waarheid in te brengen: de artistieke waarheid”. 

Wij hebben iets wat niemand anders heeft. Wij hebben de artistieke waarheid

Chokri Ben Chikha

De Vlaamse theatermaker richtte zich ook tot het Amsterdams publiek. “Amsterdam is een soort Disneyland geworden. Laten jullie dat zomaar gebeuren?” 

Aan het slot van zijn “Staat van het theater” dreigde Chokri Ben Chikha zichzelf in brand te steken. Hij gooide vloeistof uit een jerrycan over zich heen en vraagt het publiek om een vuurtje. Uiteindelijk kwam collega Jan Joris Lamers uit het publiek om hem tegen te houden: "Hou op. Dit is niet leuk.” Daarna liep Ben Chikha van het podium. De actie bleek opgezet spel, in de jerrycan zat water, geen benzine.

Copyright: Anna van Kooij

Met deze actie verwees de theatermaker naar Mohammed Bouazizi. De Tunesische straathandelaar Bouazizi stak zichzelf in 2010 in brand uit protest. Dit vormde de aanleiding tot de Jasmijnrevolutie, die het bewind van president Zine El Abidine Ben Ali ten einde bracht.

"Ook de Tsjecho-Slowaakse Jan Palach protesteerde in 1969 op dezelfde manier.", zei Ben Chikha nog in zijn speech. Jan Palach stak zichzelf in brand uit protest tegen de bezetting van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. 

Ik vind dat wij moeten ingrijpen. En niet door weer een relativerend toneelstukje te maken, maar daadwerkelijk in de realiteit
Chokri Ben Chikha

Met zijn speech en de bijhorende consternatie probeerde Chokri Ben Chikha de theaterwereld op te roepen tot actie. “Ik vind dat het theater hier een taak heeft.”, benadrukte Ben Chikha gisteren op het Nederlands Theaterfestival. “Ik vind dat wij moeten ingrijpen. En niet door weer een relativerend toneelstukje te maken, maar daadwerkelijk in de realiteit.”

Het Nederlands Theaterfestival loopt nog tot 16 september in Amsterdam. 

Meest gelezen