Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Congo: ebola bereikt grote stad Butembo

Het dodelijke virus ebola heeft Butembo bereikt. De stad met 1 miljoen inwoners ligt op een kruispunt van belangrijke handelsroutes, aan de grens met Oeganda. Twee slachtoffers zijn overleden. 

Ruim een maand nadat de besmettelijke en dodelijke ziekte uitbrak in de plaats Mangina, heeft ebola de stad Butembo bereikt. Butembo heeft vele honderdduizenden inwoners en ligt op twee belangrijke handelsroutes, tussen noord en zuid, en richting Oeganda. 

Een vrouw die eerder al de diagnose had gekregen in haar thuisstad Beni, 60 kilometer meer naar het noorden,  weigerde zich te laten behandelen en ontsnapte naar Butembo. Zij is het eerste slachtoffer daar, samen met een verpleger die haar probeerde te helpen. In Butembo zijn nog eens 195 mensen geïdentificeerd met wie het tweetal in aanraking kwam. 

Tweede golf

Sinds de ziekte een maand geleden uitbrak, zijn 88 mensen aan ebola overleden, 129 mensen zijn besmet. De Congolese minister van volksgezondheid Kalenga trok gisteren naar Butembo. Daar had hij het over een tweede golf van besmettingen. Het gaat om mensen die al in hun incubatieperiode zaten toen de hulpverlening op gang kwam. Ze waren wellicht onder de radar van de hulpverleners gebleven en riskeren nu de ziekte te verspreiden.  

Het wantrouwen tegen de gezondheidsdiensten is groot.  De hulpverleners voeren actieve bewustmakingscampagnes, maar krijgen nog elke dag te maken met mensen die betogen tegen de preventiemaatregelen van de overheid en de NGO's.  Dat heeft te maken met de algemene afkeer van de Congolese overheid, zegt Ivan Godfroid die in Butembo woont en werkt. Hij houdt een blog bij over de ebola-crisis in het tijdschrift MO.

 

Het ebola-virus is aan een tweede fase begonnen en we weten niet hoever die zal gaan.
Ivan Godfroid, Belg in Butembo

"De streek wordt al jaren geteisterd door dagelijks geweld en incidenten . Dat het congolese leger en de VN-Blauwhelmen dat niet ingedijkt krijgen, doet veel mensen vermoeden dat het ook met de ebola-epidemie niet zal lukken. "Meer nog, er doen zelfs complottheorieën de ronde dat het virus in een of ander laboratorium in Kinshasa is gefabriceerd om de bevolking uit te roeien. " (lees voort onder foto)

AFP or licensors

Explosieve situatie

Het is dus slecht nieuws dat ebola Butembo heeft bereikt, want heel wat mensen die zoals dit eerste slachtoffer zijn weggelopen van de hulpverleners, zijn onderweg honderden anderen tegengekomen en hebben hen mogelijk besmet. Zij zullen dus moeten worden opgespoord en dat is een hele klus voor de hulpverleners, die hun strategie zullen moeten aanpassen. Bovendien blijft de veiligheidssituatie in de hele regio gevaarlijk . Volgens het dataportaal Kivu Security Tracker zijn de voorbije maand alleen al in de provincie Noord-Kivu 88 doden gevallen bij meer dan 40 incidenten. 

Meest gelezen