Emil (7) houdt betoging tegen "smombies", volwassenen die constant tokkelen op hun smartphone

De zevenjarige Emil uit Hamburg (Duitsland) organiseert morgen een heuse kinderbetoging. Het jongetje wil protesteren tegen zogenoemde "smombies", smartphone-zombies. Emil stapte in mei met zijn tante mee in een betoging en leerde dat je daarmee soms het verschil kunt maken.  

De actie in Hamburg start morgen om 11 uur en Emil hoopt op zo'n 200 deelnemers. Hij zal zelf een toespraak houden over smartphonegebruik. De jongen krijgt de volle steun van zijn ouders die de toestemming voor de demonstratie vroegen aan de lokale politie.

Nochtans zijn Emils ouders de aanleiding voor de actie. Toen Emil van de betoging in mei samen met zijn vader Martin naar huis pendelde, stelde hij zijn vader een vraag op de metro. Maar hij reageerde niet, papa was druk bezig met zijn smartphone. Emil merkte toen dat alle volwassenen op de metro aan het tokkelen waren op hun mobieltje.

Bel later terug of stuur 's avonds een bericht als we slapen!

Thuis vroeg hij aan zijn moeder: "Kan ik een betoging organiseren opdat mensen minder op hun smartphone zouden kijken?" Zijn ouders, beiden artsen, juichen het initiatief alvast toe omdat Emil tenminste betrokkenheid toont. "Zelf zijn we geen smombies. We controleren wel onze werkmails meermaals per dag, en evengoed Whatsapp, Facebook en de kranten", bekent moeder Lisa. Dat is duidelijk in de ogen van een 7-jarig kind te veel.

De pientere Emil vat het in de Hamburger Morgenpost als volgt samen: "Smartphones verstoren mijn leven! Mensen bellen altijd, of we nu eten of spelen. Ik denk dat volwassenen later kunnen terugbellen. Of stuur 's avonds een bericht als we slapen!"

Moeder Lisa heeft de oproep tot protest -ironisch genoeg- geplaatst op Facebook. "Anders zou het waarschijnlijk niet lukken om volk te lokken", aldus Emil.

Meest gelezen