Francken (N-VA): “Ik denk dat veel leden van Schild & Vrienden niet afwisten van de geheime groepen”

“Er zijn geheime groepen die superextreme afbeeldingen hebben gemaakt en gedeeld. Maar ik denk dat er veel leden van Schild & Vrienden niet afwisten van die groepen”, reageert staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden. Hij wil de groep niet zomaar collectief veroordelen, zegt hij in Matin Première op RTBF. Hij herhaalt daar ook zijn verontwaardiging over de radicale jongerenbeweging. Hij wist naar eigen zeggen niet dat die zo extreem was. “Degoutant”, klinkt het nog eens. 

“Racisten, dat zijn idioten”

Francken (N-VA) herhaalt zijn verontwaardiging over wat hij te zien kreeg in de “Pano”-reportage over de radicale beweging Schild & Vrienden. Hij kende de beweging zelf al: “Een jaar geleden waren er problemen met extreem-linkse anarchisten bij een lezing in Gent. Schild & Vrienden heeft toen ongevraagd mijn lezing beveiligd."

"Ik heb toen gereageerd dat zoiets aan de politie was.” Hij wist toen niet dat Schild & Vrienden zo extreem was, zegt Francken.  “En racisten, dat zijn idioten”, klinkt het duidelijk.

Dat 900 leden zo’n afbeeldingen hebben gemaakt ben ik niet zeker

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voos Asiel en Migratie

Toch wil Francken de groep Schild & Vrienden niet zomaar collectief veroordelen. “Zeggen dat 900 leden zo’n afbeeldingen hebben gemaakt, daar ben ik niet zeker van”, zegt hij. “Er zijn geheime groepen die superextreme afbeeldingen hebben gemaakt en gedeeld. Maar ik denk dat er veel leden van Schild & Vrienden niet afwisten van de geheime groepen.” Francken wacht nu op het juridisch onderzoek om "uit te maken wie wat heeft gedaan".

Overlap, tot aan de lijn

“Er is vrijheid van meningsuiting”, benadrukt Francken. “We mogen zeggen dat het migratiebeleid strikter moet. Dat is democratie." Francken ziet zelfs een overlap tussen het officiële discours van Schild & Vrienden en zijn standpunt over migratie: “Als ze kritiek geven op het migratiebeleid zoals het al lang is in Europa, dan zeggen we daar hetzelfde over.”

"Maar we mogen geen individuele mensen aanvallen. Daar ligt een duidelijke lijn", zegt Francken. Hij reageert ook op de racistische uitspraken aan het adres RTBF-weervrouw Cécile Djunga. Die wijst hij streng af.

Mee verantwoordelijk?

Francken voelt zich niet mee verantwoordelijk voor het onstaan van groepen als Schild & Vrienden. Zowel UNIA als de voorzitter van CD&V Wouter Beke hadden gesuggereerd dat het taalgebruik van Francken mogelijk zulke groepen legitimeert. Francken ontkent dat er een verband is. 

"Hij droomt", reageert Kamerlid voor PS Julie Fernandez Fernandez. "Hij criminaliseert vreemdelingen, non-stop", schrijft ze op Twitter. 

Meest gelezen