Videospeler inladen...

Geens: "Ik denk dat het normaal is dat politieke partijen al eens lid hebben bij jeugdorganisatie die breed verbreid is"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) denkt niet dat zijn partij een probleem heeft nu ook een CD&V-kandidaat een stap opzij moet zetten bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik denk dat het normaal is dat alle politieke partijen al eens een lid of verwijderd lid hebben bij een jeugdorganisatie die breed verbreid is." Hij vervolgt dat de jongen volgens hem de juiste conclusies getrokken heeft.

Na de storm die de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden veroorzaakte, hebben verschillende kandidaten - van verschillende partijen - hun kandidatuur voor de gemeenteraadsverkiezingen al moeten terugtrekken. Onder hen ook Thomas Maes, die voor CD&V opkwam in Stekene, in Oost-Vlaanderen.  

Zit CD&V met een probleem?

Toch denkt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet dat zijn partij een probleem heeft. "Ik denk dat het normaal is dat alle politieke partijen al eens een lid of verwijderd lid hebben bij een jongerenbeweging die breed verbreid is. Het belangrijkste is dat de jongeman meteen de juiste conclusies getrokken heeft."

Geens verwacht ook niet dat er nog veel gevallen zullen bijkomen. Maar mocht dat toch zijn, zullen de nodige conclusies getrokken worden. "Ik vind het fenomeen zo nodig nog belangrijker dat het feit dat iets dat zo verbreid is ook in onze partij 1 lid telt. Dus ik zou daar niet té veel belang aan hechten."

Moet de Staatsveiligheid beter screenen?

Volgens Geens wel. "Het punt is natuurlijk dat de Staatsveiligheid naar de openbare veiligheid kijkt. Het zou kunnen dat er infiltratie bezig was van een hele hoop organisaties, dat moet bekeken worden. Maar het is niet evident dat zo'n organisatie een bedreiging zou vormen voor de openbare veiligheid als je haar langs de buitenkant bekijkt. Iemand die 2.500 stemmen haalt in de studentenraad in Gent, daar ben je niet onmiddellijk wantrouwig tegenover."

Bovendien, zo zegt hij, was er deze zomer nog een vraag over extreemrechtse en extreemlinks organisaties. "Ik heb toen gezegd dat er volgens de Staatsveiligheid nogal wat extreemrechtse groeperingen waren. Dat wekte verwondering in de pers, maar nu is het gebleken."

Wat riskeren de leden van Schild & Vrienden?

Wat riskeren de leden van Schild & Vrienden nu? "Op racisme, xenofobie, seksisme, negationisme staan allemaal gevangenisstraffen vanaf 1 jaar. Wat wij in de toekomst niveau 2 zullen noemen, ernstige gevangenisstraffen die daarvoor opgelegd kunnen worden." 

Maar over assisen spreekt hij niet. "Bepaalde misdrijven, zoals drukpersmisdrijven, kunnen inderdaad voor assisen komen. Maar we hebben onze wegen daarvoor gevonden in het verleden. Men moet geen problemen zoeken waar er geen zijn. Men moet ze oplossen."

Herbekijk hieronder de reportage van "Het Journaal": "Staatsveiligheid moet rechts-radicale verenigingen beter opvolgen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen