Grafmonumenten in Waasland worden geïnventariseerd

Erfpunt, een erfgoedorganisatie in het Waasland gaat een inventaris maken van 36 Wase begraafplaatsen. Ze willen er de waardevolle grafmonumenten behouden en geven daarbij steun aan de gemeenten. Ze pakken ook uit met een artistiek project: een herdenkingsmonument dat je zelf in elkaar kunt steken.

Eeuwigdurende concessie stopt

Funerair erfgoed raakt het leven van meer mensen dan andere vormen van erfgoed. De komende jaren worden wat dat betreft belangrijk. De eeuwigdurende concessies op graven zijn door de gewijzigde wetgeving in 1971 vaak omgezet naar 50 jaar. In 2021, binnen drie jaar dus, verliezen zij hun plaats. 

Erfpunt wil de gemeenten bijstaan om op een waardige en waardevolle, maar ook op een creatieve manier om te gaan met hun funerair erfgoed. Ze gaan 36 Wase begraafplaatsen inventariseren met de hulp van heemkringen en vrijwilligers. Daarnaast wil Erfpunt de gemeenten ook ondersteunen met het behouden en het beheren van hun funerair erfgoed. Dat kan bijvoorbeeld door meters en peters aan te stellen die bepaalde grafmonumenten onderhouden.

Zelf een herdenkingsmonument maken

Tegelijk start Erfpunt ook een creatief project op: een cenotaaf. Of toch een doe-het-zelf variant, een basispakket om een soort van grafteken ineen te zetten. De cenotaaf wordt aan de zeven gemeenten in het Waasland aangeboden om zo samen een hedendaags herdenkingsmonument te ontwikkelen. 

Open Monumentendag

De eerste workshops met de cenotaaf zullen plaatsvinden op het kerkhof van Temse en ook daar wordt de funeraire erfgoedwerking in gang gezet op Open Monumentendag (zondag 9 september). In Temse vinden er dan ook drie kerkhofwandelingen plaats, tussen de 86 graven die officieel beschermd zijn als monument.

Meer informatie over de wandelingen vind je op openmonumentendag.be

Meest gelezen