Half miljard voor nucleaire onderzoeksreactor in Mol

De federale regering zet het licht op groen voor de bouw van een nieuwe onderzoeksreactor in Mol, bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK). De reactor zal onderzoeken hoe de hoeveelheid kernafval verminderd kan worden en daarnaast ook radio-isotopen produceren voor medische toepassingen. Ons land legt 558 miljoen euro op tafel, gespreid over 20 jaar. De verwachting is dat andere landen ook nog een miljard betalen.

Aan het zogenaamde Myrrha-project wordt al jaren gewerkt in Mol. "Deze aankondiging van de federale regering is een doorbraak", zegt Eric van Walle, directeur van het SCK, "niet alleen wat betreft de inkomsten maar ook wat betreft het onderzoek. "

De hoeveelheid kernafval verminderen

"De Myrrha-reactor zal de eerste installatie ter wereld zijn die onderzoek zal doen naar de efficiënte reductie van hoogradio-actief afval", legt van Walle nog uit. "We willen aantonen dat we de levensduur van het kernafval met een factor duizend kunnen verminderen, en het volume aan afval met een factor honderd."

De onderdirecteur van het SCK, Hamid Aït Abderrahim, legt het plastisch uit. "Na 40 jaar beslaat het kernafval van alle Belgische reactoren samen ongeveer de grootte van een voetbalterrein, met een hoogte van 50 cm. Als we dat afval kunnen behandelen, zou het maar 5 mm hoog meer zijn. Dat is belangrijk voor de berging van het afval."

Medische toepassingen

Een tweede belangrijke functie van de reactor zal zijn om nieuwe radio-isotopen te ontwikkelen, elementen die stralingen uitzenden. Die worden gebruikt in bijvoorbeeld kankerbehandelingen, zowel voor medische beeldvorming als voor de therapie zelf. "De nieuwe isotopen zullen een behandeling mogelijk maken die minder ingrijpend is voor de patiënten, die meer rechtstreeks op de tumor zelf gericht is."

De deeltjesversneller die de reactor zal aandrijven moet in 2027 klaar zijn, de reactor zelf zou operationeel zijn vanaf 2034. De toegevoegde economische waarde van het Myrrha-project zou, over de hele duur van het project, ongeveer 6,5 miljard euro bedragen.

"Nu al zijn er 150 mensen actief in dit project", zegt Eric van Walle. "Straks worden dat er 700, zowel in de fase van de opbouw als in de fase van de exploitatie. De exploitatie zou lopen tot in 2065.

Internationaal onderzoek, internationale uitstraling

België legt 558 miljoen euro op tafel, een gebaar waar buitenlandse partners op zaten te wachten. Andere landen zouden nu samen nog één miljard betalen. Ondermeer Japan, Frankrijk en Duitsland zijn geïnteresseerd.

Bij de federale regering klinkt het dat dit project onderzoekers van over de hele wereld zal aantrekken en het Studiecentrum voor Kernenergie verder zal uitbouwen tot wereldinstituut.

Meest gelezen