Videospeler inladen...

Hendrik Bogaert: "Er is een soort contractbreuk met het regeerakkoord"

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert is ontgoocheld door het gebrek aan inspanningen die de regering heeft geleverd om het begrotingstekort aan te pakken. "Dit is een soort contractbreuk met het regeerakkoord waarin men evenwicht beloofd heeft", zegt hij in "Terzake".

Uit cijfers van het Planbureau blijkt dat het begrotingstekort volgend jaar kan oplopen tot 8,2 miljard euro, dat is meer dan 5 miljard euro meer dan gepland.  De regering is gestart met 10 miljard tekort en eindigt nu met 8 miljard, dat is een dikke buis voor deze regering", zegt Bogaert.

"Ik ben ontgoocheld. Deze regering is er gekomen om sociaaleconomisch de puntjes op de i te zetten en de begroting in evenwicht te brengen. Dat is dus een soort contractbreuk met het regeerakkoord waarin men gezegd heeft evenwicht, en in ruil daarvoor geen staatshervorming".

"In de regering is er een soort "coalition of the unwilling" op vlak van begroting. Het is duidelijk dat in Franstalig België niet zo een ambitie is om het gat in de begroting te dichten, maar wij willen ook denken aan de toekomst en op dat vlak is dit niet goed", zegt Bogaert.

De regering heeft bovendien de neiging om de cijfers van het Planbureau niet serieus te nemen. Ook het Monitoringcomité dat met slechte cijfers kwam is door de regering zwart gemaakt. "De experten moeten gevolgd worden", zegt Bogaert daarover.

"Er is een nieuwe deal nodig. Het is nu bewezen dat we geen sociaaleconomisch model hebben dat robuust is om in goede en slechte tijden te draaien, ondanks de regering in deze samenstelling. We moeten weer meer investeren in onze economie en terug een langetermijnperspectief opbouwen", besluit Bogaert.

Professor Moesen: "Het gaat bergaf met de wind in de rug"

Videospeler inladen...

Meest gelezen