Videospeler inladen...

Kamperen aan schoolpoort voorbij: Vlaamse regering heeft akkoord over nieuwe regels bij inschrijvingen

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over nieuwe inschrijvingsregels voor scholen. Voortaan moeten alle scholen van het secundair onderwijs én alle basisscholen met capaciteitsproblemen werken met een digitaal inschrijvingssysteem. En de inschrijving moet voor die scholen ook op dezelfde dag gebeuren. Daarmee wil de regering vermijden dat er nog langer gekampeerd wordt aan de schoolpoorten.

Het is een gekend zicht: ouders die met een thermoskan en kampeerspullen naar de school trekken waar zij hun kind graag willen inschrijven. Om toch maar die plaats te kunnen bemachtigen. De Vlaamse regering heeft nu een oplossing gezocht voor dat probleem. Het einde van kamperen aan de schoolpoort lijkt in zicht.

In alle middelbare scholen en alle basisscholen die problemen hebben om alle leerlingen te kunnen inschrijven, zullen ouders hun kind enkel nog digitaal kunnen inschrijven. In Brussel, Antwerpen en Gent moeten alle scholen werken met een centraal aanmeldsysteem.

De inschrijving zal ook voor al die scholen op dezelfde dag gebeuren, om dubbele inschrijvingen te vermijden. Aanmelden gebeurt in het basisonderwijs vanaf 1 maart 2019, in het secundair onderwijs vanaf 1 april 2019. De inschrijvingen starten voor het basisonderwijs op 6 mei 2019 en voor het secundair onderwijs op 29 mei 2019. 

Toeval moet zorgen voor sociale mix

Daarnaast verdwijnt ook de verplichting van de zogenaamde 'dubbele contingentering' bij secundaire scholen. Dat was een regeling die een aantal plaatsen voorbehield voor kansarme leerlingen. Die regeling was verplicht als scholen zich hadden verenigd in een lokaal overlegplatform. Nu vervalt die verplichting.

In de plaats zullen de vrije plaatsen worden toegewezen via loting. Door het toeval te laten bepalen in welke school een leerling uiteindelijk mag starten, krijg je ook een mix van kansarme en kansrijke leerlingen, luidt het. Daarbovenop zullen scholen die dat willen, hier is dus geen verplichting, tot maximaal 20 procent van hun vrije plaatsen kunnen voorbehouden voor groepen die ondervertegenwoordigd zijn. Voor basisscholen blijft de regel van dubbele contingentering wél gelden. 

In de Nederlandstalige scholen in Brussel worden de voorrangsregels voor Nederlandstaligen verstevigd. Het percentage voor alle scholen wordt opgetrokken van 55% naar 65%.

Herbekijk het interview met minister Crevits uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen