Videospeler inladen...

Markante plekken: Huis Lousbergs-De Hemptinne in Gent, stadspaleis van een 19e-eeuwse textielbaron

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: Huis Lousbergs-De Hemptinne in Gent. 

Achter een ietwat onopvallende maar strenge gevel in de Keizer Karelstraat in Gent gaat een luxueus stadspaleis schuil. Dit huis met rijke geschiedenis zet zondag voor Open Monumentendag uitzonderlijk de deuren open voor bezoekers.

Halverwege de 19e eeuw is Gent dé textielstad bij uitstek. Eén van de grootste textielfabrikanten van de stad is Ferdinand Lousbergs. Hij heeft onder meer een grote fabriek aan de Reep. Wanneer in 1842 daar vlakbij een nieuwe straat wordt aangelegd, de Keizer Karelstraat, bouwt hij er prompt een opulent stadspaleis. De achteringang van zijn fabriek bevindt zich schuin aan de overkant van de straat. De poort is er nog steeds en doet nu dienst als de ingang van het Sint-Lievenscollege.

Hoewel de bouw van het paleis al in 1842 van start gaat, is het paleis pas rond 1850 volledig afgewerkt. Een rechtszaak rond pilasters die de rooilijn overschrijden, veroorzaakt jaren vertraging. Na Lousbergs' dood in 1859 erft zijn neef, Joseph de Hemptinne, het pand. De streng katholieke De Hemptinne betrekt het paleis en bouwt een extra vleugel met een kapel en onderdak voor zijn personeel. Die vleugel heeft een neogotisch ontwerp, volgens De Hemptinne dé Katholieke stijl bij uitstek.

Op een periode tijdens de Tweede Wereldoorlog na, waarin eerst de Luftwaffe en dan Engelse en Canadese officieren het pand bezetten, blijft het paleis tot 1975 bewoond door de familie De Hemptinne. Hierna verhuurt de familie het gebouw en is er een tijd een veilingzaal gevestigd. Daarna komt het pand leeg te staan tot het in handen komt van de Oost-Vlaamse Beroepsvereniging van Deurwaarders. Zij beginnen met een grondige restauratie van het paleis.

In 1993 komt het pand in handen van financiële dienstverlener Optima. Zij brengen er hun hoofdzetel in onder en bouwen er in 2008 nog een kantoorvleugel bij. Sinds 2015 is het pand eigendom van Belfius Lease. Belfius is nu op zoek naar een koper of een nieuwe invulling voor het paleis.

Meest gelezen