Videospeler inladen...

Nog geen oplossing voor Idlib na top in Teheran

Rusland en Turkije zijn het niet eens over een staakt-het-vuren in de Syrische stad Idlib. Dat is het resultaat van een top over Syrië in Teheran, waarbij ook Iran aan tafel zat. Rusland en Iran zijn belangrijke bondgenoten van de Syrische president Assad. Die staat op het punt de laatste grote rebellengebied te heroveren rond de stad Idlib.

Erdogan wil een staakt-het-vuren, maar Poetin en Rohani beklemtoonden dat "de terroristen" in Idlib verslaan moeten worden. Volgens Poetin heeft een staakt-het-vuren geen zin, omdat niemand kan garanderen dat terreurgroepen in Idlib het bestand zullen naleven. 

Volgens de vage slotmededeling van de korte top in de Iraanse hoofdstad nemen Rohani, Poetin en Erdogan zich voor om de gespannen situatie in Idlib te regelen. Ze beloven ook de burgerbevolking te beschermen en de humanitaire situatie te verbeteren. 

Poetin beklemtoonde dat het regime van president Bashar al-Assad "het recht" heeft om de controle over het hele Syrische grondgebied te heroveren en "het terrorisme" uit te roeien. "Onze voornaamste doelstelling op dit moment bestaat erin de strijders te verjagen uit de provincie Idlib, waar ze een directe bedreiging vormen voor de veiligheid van de Syrische burgers", aldus de sterke man van het Kremlin. 

 De Turkse president Erdogan, die rebellengroepen steunt, vreest echter voor "een bloedbad". Idlib grenst aan Turkije en een humanitair drama dreigt een nieuwe vluchtelingenstroom richting zijn land op gang te trekken. Hij pleitte in Teheran voor een staakt-het-vuren, maar dat sloeg Poetin in de wind. "We vinden het onaanvaardbaar dat ze, onder het voorwendsel de bevolking te beschermen, willen vermijden dat terroristen aangevallen worden."

Momenteel vindt er nog overleg plaats tussen Turkije en Iran. De top werd gezien als belangrijk om een humanitair drama in de regio te vermijden.

"Mensen slagen erin om een normaal leven hier te leiden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen