Videospeler inladen...

Obama: "Trump is het symptoom en niet de oorzaak van de verdeeldheid"

"President Donald Trump is het symptoom en niet de oorzaak van de verdeeldheid en polarisatie in het land". Dat heeft de voormalige Amerikaanse president Obama gezegd in een toespraak aan de universiteit van Illinois.

Volgens Obama maakt Trump gebruik van de verontwaardiging, woede en angst die de politici over de jaren heen hebben gevoed. "Dat is het gevolg van de snel veranderende wereld en de groeiende ongelijkheid. Het bespelen van die angst door politici is een beproefde tactiek."

Obama riep iedereen en vooral de jongeren op om deel te nemen aan de tussentijdse verkiezingen in november. "Een blik op de recente krantentitels maakt duidelijk dat we op een belangrijk moment zijn aangekomen. De inzet is hoger dan ooit", zei Obama.

De voormalige president heeft zich sinds het aantreden van Trump politiek in de luwte gehouden, maar in aanloop naar de verkiezingen is hij van plan de volgende weken verschillende Democratische kandidaten te steunen in hun campagne. De Democraten hopen bij de verkiezingen voor het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat de meerderheid op de Republikeinen te heroveren.

Obama haalde ook fel uit naar de Republikeinen. "Wat is er gebeurd met de Republikeinse partij?", vroeg Obama zich af. "De politiek van verdeeldheid, wrok en paranoia heeft jammer genoeg een plaats gekregen in de Republikeinse partij".

Volgens de voormalige president hebben de Republikeinen de wetten op de financiering van politieke campagnes losser gemaakt, hebben ze het moeilijker gemaakt voor minderheden om te stemmen en hebben ze verschillende keren geprobeerd de gewone Amerikanen hun ziekteverzekering af te pakken.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen