2017 Invision

Academy reikt -voorlopig- geen Oscars uit voor blockbusters

Er komt dan toch geen Oscar voor beste populaire film. Althans voorlopig. Dat meldt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.  De voorzitter van de Academy stelt dat de kritiek te groot is en dat de plannen eerst beter horen uitgewerkt te zijn.

De aankondiging begin augustus was opmerkelijk: voor de eerste keer sinds 2001 zou er een nieuwe categorie aan de Oscars toegevoegd worden. Het gerenommeerde vakblad Vanity Fair stelde dat de nieuwe categorie zou helpen tegen de beschuldigingen dat de Academy geen affiniteit meer heeft met de populaire cultuur. Zo vielen razend populaire  superheldenfilms, ware blockbusters in de bioscoop, vaak uit de boot. Ook de kijkcijfers voor de show zijn de voorbije jaren in vrije val.

"Al een gloriemoment aan de kassa"

Maar de pauzeknop is dus even ingedrukt.  De kritiek luidde dat de Academy een knieval maakte voor de populaire cultuur en blockbusters zouden al hun eigen gloriemoment hebben, namelijk aan de bioscoopkassa. "De Academy geeft toe dat een nieuwe Oscar halfweg het jaar inlassen, uitdagingen zijn voor films die al zijn uitgekomen", staat er in een officiële mededeling.

Kenners hadden alvast films als "Avangers: infinity war", "Deadpool 2" en "Black Panther" (foto onder) getipt voor de uitreiking volgend jaar. Die vindt op 24 februari in Los Angeles plaats.

AFP or licensors

Meest gelezen