AFP or licensors

Palestijns verzetsmeisje Ahed Tamimi mag niet afreizen naar ons land

De Palestijnse activiste Ahed Tamini mag niet naar ons land afreizen. Het 17-jarige meisje kreeg op het laatste nippertje van de Palestijnse autoriteiten te horen dat Israël geen reistoelating toekende aan haar en haar gezin. Tamimi wou vanuit Jordanië naar België vertrekken om deel te nemen aan ManiFiesta, het jaarlijkse festival van de PVDA.

"De visa waren in orde, de vliegtuigtickets waren gekocht en de hotels gereserveerd", zegt woordvoerder van ManiFiesta Mario Franssen. "ManiFiesta nodigde haar uit om te komen getuigen over de impact van de kolonisering van Palestina door Israël op het dagelijks leven van de Palestijnen en de behandeling van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen", aldus Franssen. 

Volgens de Palestijnse media werd er geen officiële verklaring over het reisverbod door Israël meegedeeld. Tamimi werd in december vorig jaar, op 16-jarige leeftijd, opgepakt samen met haar moeder. Ze had in haar dorp Nabi Saleh twee Israëlische soldaten in het gezicht geslagen. Ze werd door het Israëlische leger opgepakt en vloog hierdoor voor acht maanden achter tralies.

"Er was geen enkele reden om Ahed en haar familie niet te laten vertrekken", benadrukt Franssen. "Toch zullen we een videoboodschap van haar tonen tijdens het festival".

Meest gelezen