Rusland, Turkije en Iran maken afspraken in Teheran over eindoffensief Syrië

De Russische president Vladimir Poetin, de Turkse president Reccep Erdogan en gastheer Hassan Rohani van Iran zullen afspraken maken over een offensief bij Idlib, in het Noordwesten van Syrië. Het gaat om het laatste grote rebellengebied in Syrië.

Wie wil wat?

Turkije is er als de dood voor dat een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komt vanuit Idlib. Daar leven naar schatting zo’n drie miljoen Syriërs. Een half miljoen zijn interne vluchtelingen. Turkije wil garanties van Rusland en Iran dat er humanitaire corridors komen zodat de vluchtelingen niet de grens met Turkije worden overgejaagd.

Iran en Rusland zullen afspraken willen met Turkije over de Turkse aanwezigheid in dat deel van Syrië. Turkije steunt er milities van de rebellen en Turkse militairen controleren de facto een deel van de provincie Idlib. De drie landen zullen afspraken moeten maken zodat het niet tot een gewapend treffen zou komen. Mogelijk zullen Rusland en Iran vragen dat Turkije zich terugtrekt, of dat het bijvoorbeeld Russische en Iraanse eenheden toelaat in dat grensgebied.

Hallo, Verenigde Naties, iemand thuis?

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later vandaag ook bijeen over de situatie in Idlib. Sinds het begin van het gewapend conflict in Syrië slaagt de Veiligheidsraad er bijna nooit in om iets te beslissen. Onder meer omdat Rusland, maar de Westerse landen elkaars voorstellen vetoën. Verwacht wordt dat dat vanavond niet anders zal zijn.

De Verenigde Staten waarschuwen intussen dat het Syrische regime van president Assad een nieuwe aanval zou voorbereiden met chemische wapens.

Hoe lang kan offensief bij Idlib duren?

Verwacht wordt dat het grondoffensief komende week zal beginnen. Intussen wordt het rebellengebied zwaar gebombardeerd, onder meer door Russische bommenwerpers. Het Syrische leger heeft intussen zwaar Russisch en Iraans militair materieel samengebracht bij de rebellenenclave.

De rebellen hebben zich ingegraven en alle bruggen opgeblazen. Wellicht hebben ze in Idlib stad ook onderaardse gangencomplexen gemaakt.

Bij de herovering van andere rebellengebieden is gebleken dat het gebied lang en uitvoerig wordt gebombardeerd, soms het er geen huis meer rechtstaat. Daarop trekt het Syrische leger samen met sjiitische milities uit Iran en Irak het gebied in.

Meest gelezen