Videospeler inladen...

Sigaretten en roltabak krijgen een neutrale verpakking

Er komt een neutrale verpakking voor roltabak en sigaretten in ons land. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft daarover een akkoord bereikt binnen de federale regering. De maatregel moet helpen om het roken terug te dringen.

"Dit is een zeer belangrijke beslissing die we vandaag nemen. De verpakking van sigaretten en roltabak onaantrekkelijker maken is erg belangrijk in de strijd tegen tabak, dat blijkt ook duidelijk uit buitenlandse voorbeelden", zegt De Block. "Onze administraties gaan nu meteen aan de slag, zodat we dit zo snel mogelijk kunnen invoeren in ons land", zegt De Block."

Eens het koninklijk besluit rond is, moeten zowel de Europese Commissie als de Raad van State er zich nog over uitspreken.

In juli bleek uit een enquête van de Stichting tegen Kanker dat 61 procent van de Belgen voorstander is van verplichte neutrale sigarettenpakjes. Zelfs de helft van de rokers is het ermee eens.  

Suzanne Gabriëls, expert tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker, zei toen dat het resultaat van de enquête een steun kan zijn voor het beleidsplan van minister De Block. Volgens de Stichting tegen Kanker maakt een neutrale verpakking roken minder aantrekkelijk.

Met de invoering van de neutrale pakjes volgt ons land het voorbeeld van onder meer Frankrijk, Noorwegen, Groot-Brittannië en Ierland. De neutrale verpakking zal gelden voor sigaretten, roltabak en waterpijptabak.

CD&V is positief

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof reageert tevreden. Ze stelt ook voor om de populaire mentholsigaretten te verbieden en de minimumleeftijd voor de aankoop van tabakswaren op te trekken van 16 naar 18 jaar.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen