Videospeler inladen...

Theo Francken: "Katholiek onderwijs lijkt op sommige punten het noorden kwijt"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) treedt zijn partijvoorzitter Bart De Wever bij in diens kritiek op het onderwijs, dat te weinig aandacht zou hebben voor kennisoverdracht. Francken viseerde in "De afspraak op vrijdag" vooral de koepel van het Katholiek Onderwijs, die volgens hem best eens goed zou nadenken over de koers die moet worden gevolgd om leerlingen te laten excelleren.

"Ik denk dat de essentie is dat het Katholiek Onderwijs precies de koers kwijt lijkt", aldus Francken. "Ik denk dat de Guimardstraat op sommige punten echt het noorden kwijt lijkt te zijn." De staatssecretaris noemt ook enkele voorbeelden: onder meer het verzet tegen taalbadonderwijs en het schrappen van een uur Nederlands voor het nieuwe vak "Mens en Samenleving".

Het moet elitair zijn voor de uitstroom, niet aan de instroom

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Vorige maandag kaartte N-VA-voorzitter Bart De Wever dezelfde problemen aan en eiste hij zelfs de ministerpost van Onderwijs op in de volgende Vlaamse regering. "Er zijn echt meningsverschillen en ik denk dat het meer daarover gaat dan over wie dicht bij wie staat, enzovoort", aldus Theo Francken. 

"Het Katholiek Onderwijs moet goed nadenken over de koers die het wil volgen om onze jongens en meisjes te laten excelleren", vindt Francken. Hij vindt dat de term "eliteschool" onterecht een negatieve bijklank heeft. "Ik heb altijd gezegd dat ik ooit een eliteschool wil beginnen, maar geen eliteschool alleen voor zoontjes en dochters van advocaten en dokters. Het moet elitair zijn voor de uitstroom, niet aan de instroom." 

Ik voel mij niet persoonlijk schuldig voor verhaal waarbij scherp door de maatschappelijke bocht wordt gegaan

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Francken kwam in "De afspraak op vrijdag" ook nog eens terug op de heisa na de Pano-uitzending over Schild & Vrienden. Verschillende politici, onder wie vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) en CD&V-voorzitter Wouter Beke zien een verband tussen die rechts-radicale groepering en polariserende uitspraken van toppolitici.

Francken voelt zich in elk geval niet aangesproken. "Is er een verhaal waarbij we zien dat door een aantal bewegingen - Alt-Right, de president in de VS - heel scherp door de maatschappelijke bocht wordt gegaan? Dat is zo. Maar ik voel me daar niet persoonlijk schuldig aan. Ik zeg heel duidelijk: het is niet omdat je migratie-kritisch bent dat je racistische praat moet verkopen."

"Ik heb nooit iets anders gedaan dan dat te veroordelen", aldus Francken. "Ik heb dat altijd gedaan en zal dat blijven herhalen, ook op mijn sociale media." Hij zei ook dat "racisme voor idioten is".

Videospeler inladen...

Meest gelezen