Wat staat er op het spel in Affligem?

In Affligem binden N-VA en het liberale Open 2040 de strijd aan met de almachtige Lijst Burgemeester van Walter De Donder die in 2010, naast een carrière als Samson-burgemeester, ook in het echte leven de sjerp mocht omgorden. 

De Donder is razend populair. Bij de vorige verkiezingen behaalde hij 2.188 voorkeurstemmen, het hoogste aantal ooit in Affligem. Walter De Donder hoopt deze keer nog beter te doen en mikt op een absolute meerderheid, ofwel een stijging van 10 naar 12 zetels. Zijn Lijst Burgemeester bestaat vooral uit CD&V-mensen aangevuld met enkele onafhankelijken en SP.A-kandidaten. Walter De Donder moet het deze keer doen zonder Groen, dat op eigen benen naar de kiezer stapt, en zonder de graag geziene Leo De Ryck, die in het voorjaar overleed.

De huidige coalitie kan met enkele mooie realisaties uitpakken. Zo werd de Bellekoutersite omgetoverd van een mikmak van oude en afgeleefde gebouwen tot een bruisend centrum van de gemeente. Alle gemeentelijke diensten werden er samengebracht: politie, OCMW, een evenementenhal, de bib, een skatepark, een Finse piste, een paardenpiste, een wielerpiste, een voetbalterrein en sinds mei ’18 een nieuwe dienst bevolking. De modernisering van cultuurzaal Sanderus volgt nog.  In samenwerking met een privé-partner kon de gemeente het oude rusthuis van Hekelgem vervangen door een nieuw woonzorgcentrum met 116 kamers. Op toeristisch vlak werd met de opening van het zandtapijtmuseum een project van de overleden schepen Leo de Ryck gerealiseerd.

Frustraties

Net als in veel andere gemeenten is het verkeer bron van veel kopzorgen. Zo klaagt een inwoner op jijkiest.be over het zware en drukke verkeer op de Bellestraat in Essene. In sommige wijken staan ook veel vrachtwagens geparkeerd. Dat irriteert de bewoners. Zij vragen aparte parkeerplaatsen voor de vrachtwagens.

Wie doet het met wie?

De huidige coalitie van Lijst Burgemeester en N-VA is uitgeregeerd na enkele stevige meningsverschillen. Als Walter De Donder geen absolute meerderheid haalt, dan zal Open 2040 de favoriete gesprekspartner worden voor een nieuwe coalitie. De Affligemse liberalen, die van 1976 tot 2006 onafgebroken de burgemeester leverden, willen weg uit de oppositie. Lijsttrekker van Open 2040 is notaris Tim Herzeel (40) die door zijn partij als het ‘enige alternatief’ gelanceerd wordt voor De Donder. Bij de vorige verkiezingen behaalde de partij 6 zetels. Zonder absolute meerderheid van Lijst Burgemeester zal Herzeel kunnen kiezen: het burgemeesterschap van Walter De Donder steunen en een rol als eerste schepen aanvaarden, of een nieuwe coalitie met N-VA vormen en 12 jaar na de coup op partijgenoot Leo Guns zelf de sjerp binnenhalen. In het tweede geval belandt Walter De Donder in de oppositie.

Dan is er nog N-VA, dat vorige keer 5 zetels behaalde. Na een hevige interne strijd om de lijsttrekkerspositie werd beslist om met huidig schepen Belinda Everaert (48) een compromisfiguur naar voor te schuiven. Bert De Roeck staat op plaats 2. N-VA kon wel een verzoening uitwerken met Affligem.nu van voormalige schepen Stijn Stassijns, dat bij de vorige verkiezingen 2 zetels behaalde. Als de stemmen uit 2012 van zowel N-VA als Affligem.nu worden samengeteld, klokt de partij af op 3.000 stemmen en dat komt aardig in de buurt van het vorige resultaat van Lijst Burgemeester. Maar in politiek is 1+1 zelden 2. N-VA zal vooral de rangen moeten gesloten houden om het gemis aan een volwaardige uitdager voor De Donder te maskeren.

Meest gelezen